Friday, 4 May 2012

Suka Ria di Phuket - Day 1 Part 2

For part 1, click here.
The 1st place our tour taxi driver, Dang brought us was to Saveena Halal Food as we requested
Kat phuket memang selalu lapar so please be remind to bring your food untuk stok kecemasan sebab kita akan lapar tak kira masa
Kami lunch makan nasi berlauk yang dah siap masak
tapi harga boleh tahan. Memang tak ada yang murah kat Phuket ni


2nd place: Elephent trekking. Harga untuk 2 orang was 2400 bhat untuk 45 minit. Memula naik sangat cuak. First time naik elephant. Macam berjoget je atas gajah tu tapi masa turun lagi kuat joget sebab gajah menuruni bukit. Gajah kami siap berak pulak masa nak balik. Yang kelakar, elephant man tu cakap elephant is big toilet. big toilet. Memula kami tak faham jugak tapi bila nampak banyak taik gajah tu, baru la tau apa maksudnya. Berak = big toilet. Hihihi


Mintak tolong elephant man tangkap gambar pun kena bayar 100 bhat

3rd place: Rifle Shooting Association.
Turun je dari kereta, terus aku terperanjat.
Kuat sangat bunyi tembakan dari dalam tu.
Masuk je, terus dorang bagi shooting hearing protection tapi bagi aku sama je.
Masih dengar orang dok menembak.
Untuk lelaki, dia suggest pakai Caliber 45 & ke atas. Untuk perempuan pula, Caliber 22 je.
Ini menembak pakai pistol betul, peluru hidup. Salah tembak, terus boleh mati ni.
Price ikut jenis gun yang kita nak guna. Total we spent here were 1880 bhat.


Suka sangat la tu. Siap nak try lagi kalau ada kesempatan.

 
 Me with caliber 22

 Mr & Mrs Jimmie Bond

4th place : Kamala & Karon Beach.
Dang bawak kami tengok beach-beach lain and memang amazing sangat. Indah sangat ciptaan Allah ni.
Kami berhenti ambil-ambil gambar je. Tu pun sekejap sebab segan dengan mat-mat saleh.
Aku yang sopan plak segan dorang.

Karon Beach

5th place : Karon View Point
kat sini kita boleh nampak phuket view dari atas bukit. 
Dengan angin segar, sepoi-sepoi bahasa. =) Memang best.



6th place: Cashewnut factory.
Kat sini kami beli gajus-gajus tapi harga tak murah pun. 
Mahal jugak tapi beli souvenir untuk papa aku yang memang suka makan gajus.
Kat sini bole la tengok macam mana gajus ni di keluarkan dan di proses.
Masa tengah syok-syok shopping kat dalam tu, tetiba kami dengar dentuman kuat.
Rupa-rupanya ada accident betul-betul depan kilang ni.
Ada 1 van tour ni nak wat u-turn kat tengah-tengah jalan. Dah tu tak tengok belakang pun.
Main u-turn je, skali motor dari belakang langgar la. Mat saleh perempuan pula tu yang kena langgar.
Semua keluar tengok dari kilang kami. Dang cakap accident always happen in Phuket and people die everyday. He was not suggested us to rent a motorcycle even rental price only 200bhat/day.
Kami tak tahu la apa jadi lepas tu sebab dang brought us to 7th place.

Tengah petik buah gajus

7th place : Wang Talang
Kedai jual-jual jewellery. Memang tak la bagi aku ni. Dang cakap souvenir murah kat sini tapi bagi aku, mahal & tak banyak pilihan. Not suggested. Even kami spent about 10-15mins je kat sini.
Aku datang bukan nak shopping pearl, gold, silver etc.
Aku datang nak berholiday.

8th place : Hard Rock Cafe Shop
Ini tempat wajib pergi untuk kami. Kami shopping untuk diri sendiri & kawan-kawan hubby aku yang kirim. Total spent here was RM1k++. 
Terus kami dapat lifetime all access membership card & 10% discount for every purchase. 
The best part was, dapat 1 free any shirt yang ada. Material, size, rupa, harga semua tak kisah.
 Lastly aku amik 1 free t-shirt which aku rasa my hubby deserved more sebab dia yang banyak menyumbang dalam pembelian ni tapi baju aku nak tu lagi mahal dari yang dia nak.
So rugi le kalo ambik baju murah. Heee....sorry sayang...later i beli lagi mahal untuk daling.

Hubby dengan hasil borongan kat HRC.

 3 shirts for me tapi kat tengah tu free.

Panjang sangat dah cerita aku ni. To be continued on part 3.

3 comments:

  1. Sopping sakan. I bet u mmg enjoy kat sane!

    And nek elephant tuh mmg xle belah. XSUKE! Sakit2 bdn! Huhuhuhu

    ReplyDelete
  2. Fab: Memang enjoy..i rasa kat phuket much more happening than bali..dont u think so?

    Nen: Aku lagi teruk..shopping utk dri sndri jah =p

    ReplyDelete