Thursday, 14 February 2013

Telur Rebus Masak Kari or Kari Telur Rebus

Salam semua
Lama dah kan aku tak update pasal resepi masakan
Masak pun simple-simple ye dak? tak bombastik sangatkan (tetiba)
Lately memang tak ada mood nak masak sebab sibuk & malas
Tapi kali ni still nak masukkan resepi yang simple dimple ni sebab nak buat sebagai reference sendiri katakan
Resepi ni aku dapat dari Blog Ieda
Tapi aku ada ubah sikit dari resepinya sebab tak masukkan asam keping


Bahan tumis:
2 ulas bawang merah - hiris halus / tumbuk
2 ulas bawang putih - hiris halus / tumbuk
1/2 inci halia - hiris halus / tumbuk
buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang

Bahan masak:
4 biji telur - direbus
2 biji kentang
2 sudu besar serbuk kari - dijadikan pes
1 cawan santan pekat
1 asam keping - tapi aku tak masukkan
garam

Cara-cara:
1. Tumis buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang. Kemudian masukkan bawang putih, halia & bawang merah.
2. Bila dah naik bau, masukkan pes kari. Kacau hingga pecah minyak dengan api slow.
3. Masukkan santan, 1 cawan air dan kentang.
4. Tunggu sehingga kentang lembut. Masukkan telur.
5. Perasakan dengan garam. Tunggu hingga mendidih.

Sedap dimakan dengan nasi panas. Yummyeeyyhh!

No comments:

Post a Comment