Monday, 22 September 2014

Jogjakarta Day 2 - Breakfast & Candi Borobudur

Subuh yang awal di Jogjakarta pada pukul 3.30 pagi. Sangat terkejut. Ingatkan lepas subuh dapat la breakfast sebab kelaparan amat sangat sebab tak keluar makan semalam tapi apakan daya. Breakfast time tetap standard. Pukul 7 pagi kami turun breakfast. Menu breakfast kat hotel agak menarik. Masa breakfast ada kapel mak cik pak cik dari Malaysia juga duduk sebelah meja kami. Katanya dah kali ke 3 datang ke Jogjakarta.




Pukul 8 kami tunggu supir dari Lestari Rent Car. Mujur wifi kat hotel sangat superb jadi dapat la beremail dengan tauke rental informing yang kami dah tunggu kat lobby.

Berita MH370 dari Jogjakarta

Sambil tunggu supir di lobby, tengok news pasal misteri kehilangan MH370. Memang news worldwide. Kat Indonesia pun membincangkan berita tu. Supir kami tiba on time. Naik kereta Avanza. Aku tak ingat apa nama supir tu. At first kami bagitahu kami nak ke Dieng Plateau. Tapi supir agak terkejut sebab dia tak diberitahu. Dieng Plateau memang jauh dari town Jogja & ambil masa lebih dari 2 jam. So dia contact tauke rental. Then tauke message aku bagitahu rate ke Dieng beza dengan rate asal dia bagi. Discuss punya discuss, kami cancel trip ke Dieng. Aku agak kecewa sebabnya aku memang excited nak ke Dieng.


So, lastly we decided untuk pergi ke Candi Borobudur. Around 9 am kami sampai kat area Candi Borobudur. Once dah turun kereta tu, on the way nak ke tiket kaunter tu, memang asyik kena follow dengan orang jual-jual barang. Memang ramai akan ikut. Kita ni ibarat gula & mereka semut. Gitulah umpamanya. Selagi tak beli, selagi itulah kena follow. Kena pekakkan telinga je. Pastu cakap je tak nak. 

Belah kanan adalah entrance for outside. Betul-betul belakang aku tu entrance untuk local.

Ada cerita pula kat Candi Borobudur ni. Supir suggestkan kami guna tiket local sebab tiket local jauh lebih murah dari tiket luar. Kami pun setuju je la. At first dia belikan tiket, then dia patah balik bagi kat kami yang tengah tunggu kat car parking. Nak masuk ke Candi ni ada dua pintu. Satu pintu local, satu lagi pintu international. So bila kami masuk pintu local, kena scan & soal macam kat airport gitu. Supir dah bagitahu jangan bercakap. Angguk je. Muka kena confident tapi bila dah kena soal macam-macam, takkan ko nak angguk je. Aku cakap dari Jakarta. Haha. Sekali dia minta ID. Aku tercakap kat kereta. Confirmed menipu. Orang Indonesia mana cakap 'kereta'. Dorang sebut mobil. Cuak pun ada. So kami patah balik & masuk melalui international entrance. Supir punya kerja la ni. Katanya biasa tak kena kalau ramai orang tapi maybe masa kami nak masuk tu just 2 of us. So dorang soal macam-macam. Dengan muka tak malu, kami keluar & switch masuk ikut entrance satu lagi.



Entrance fee untuk tourist luar macam kita adalah USD 20/pax ataupun IDR 230, 000/pax. Nasiblah kami dapat return yang tiket local tu. Kalau tak ada duit, boleh tukar kat money changer sebelah kaunter tiket tu. Bayaran ni termasuklah dapat minum air mineral free. Nanti staf bagi kain batik untuk kita pakai sebagai tanda hormat masuk ke tempat suci.  Bila masuk ikut sini, tak ada kena soal pun. Jalan je macam biasa.


 Map di Candi Borobudur. Ada north, south, east & west.

 Tangga nak panjat naik ke candi

 Kita stretch dulu sebelum panjat tangga

 View dari bawah. Belum memulakan panjatan.

 View dari atas. Nampak Gunung Merapi dari atas. Memang cantik view dari atas.



Penat juga pusing-pusing sekitar candi ni. Kami ambil masa 3 jam di sini. Masa turun dari candi, sekali lagi kami dikerumuni oleh peniaga-peniaga. Memang dorang follow sampai la ke gate luar. Mereka ni memang tak akan mengalah selagi kita tak beli barang-barang tu. Ada sorang tu berjaya pujuk laki aku beli souvenir dia harga IDR 20,000. Dah la mahal. Around RM 6 juga pastu ntah pape benda tu. Parking kereta kat candi dikenakan IDR 5,000 & kami beli air botol IDR 10,000.

Kalau dah berjalan, panjat tangga, turun tangga, kena kerumun dengan peniaga, confirm perut lapar. Jadi, keluar dari candi, on the way ke next destination, kami berhenti untuk lunch. Dah kul 12 tengah hari pun. Ke mana kami? Next entry ok.

5 comments:

  1. Hai, Tks for reviewing our travel and rent car company. :)

    Lestari Travel
    WA 08985060555
    BBM 2ABCCDFC
    Call +622746534555
    website: www.rentalmobilwisatajogja.com
    Email: lestarirentcar@gmail.com
    FB: https://www.facebook.com/pages/Rental-Mobil-Jogja/233858750045744

    or just search 9n Google, Bing, or Yahoo with keyword "Lestari rent car"

    tks.

    ReplyDelete
  2. Hai, LESTARI RENT CAR punya WEB SITE baru www.rentalmobiljogjamurah.com. ^_^

    ditunggu kedatangannya lagi di Jogja.

    Tks

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa, Bandung dan lain-lain.
    Ada juga sewa kereta (avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50) seats dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

    Day 1
    Kami jemput Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Selepas itu kita nak pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel guna check in. Selepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat perseiapan tour esok hari.

    Day 2
    Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.

    Day 3
    Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik raja, bilaman sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu menyusuri sungai bawah goa menggunakan ban. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati keindahan kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.
    Day 4
    Drop airport

    Harga bermula dari: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (optional)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide (by request)
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau
    whatsapp +628985101301 (FREE).
    Email: ganeshabantul@yahoo.com
    FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
    Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete