Friday, 26 September 2014

Jogjakarta Day 2 - Candi Prambanan & Excelso Malioboro Mall

Dari Gunung Merapi, kami terus ke last tempat jalan-jalan untuk hari ke 2 iaitu Candi Prambanan. Masa ni dah nak petang sebab keluar dari Gunung Merapi dah jam 3 lebih. Jam 4 petang baru sampai di Candi Prambanan.

Ini luar kawasan Candi Prambanan. Tiket pelancong luar di sebelah kiri, pelancong tempatan di sebelah kanan.

Bayaran tiket masuk untuk ke Candi Prambanan bagi foreigner ialah USD 18 (RM 58) seorang. Kat sini macam kat Borobudur juga, diberi kain untuk penghormatan masuk tempat suci. Candi Prambanan adalah untuk mereka yang beragama Hindu.

Peta Candi Prambanan. Candi paling besar tu nama Siva Temple, manakala kiri kanan Brahma & Vishnu Temple.

 Candi Prambanan yang diberi taraf world heritage list number 642

Dari luar gate sebelum masuk ke Candi Prambanan

Muka dah keletihan sebenarnya tapi senyum itu wajib

 Siva temple yang under construction.

Dari satu temple ke temple yang lain

Waktu petang ni dah tak ramai sangat orang datang jalan-jalan. Kami pun tak larat nak masuk semua sebab letih naik tangga turun tangga. Dah puas shooting gambar sendiri, ada announcement untuk ansur-ansur keluar dari kawasan temple sebab temple dah nak tutup.

Dari luar. Slow-slow keluar dari area temple.

Kawasan dari luar temple sampai la ke gate keluar sangatlah besar. Ada tempat-tempat jual, ada mini zoo & yang paling best, ada disediakan surau. Sebab dah kelewatan, kami terus solat jamak kat situ. Mudah. Balik hotel dah malam. Sebab perut kelaparan, kami makan ayam bakar yang kami tapau time lunch untuk alas perut.

Malam tu kami lost idea nak dinner kat makan, kami terus ke Malioboro Mall. Kat situ ada beberapa kedai makan tapi kami makan di Excelso sebab nak makan light-light je.

Order air & Cheesy Nachos for our dinner

Yang hubby suka sebab kedai ni dalam mall tapi bole smoke. Camne tu? Resto ni tak ramai orang pun, & servis pun baik. Environment menarik, dapat borak-borak, rilek-rilek, bincang masa depan. Hehehe. Total dinner tak ingat sebab lupa nak rekod. Hihi.

Kat foyer mall ni ada jual-jual local produk. Menarik sebab design lain berbanding yang jual kat sepanjang Jalan Malioboro.

Balik dinner, kami terus pulang ke hotel sebab keletihan yang amat dah berjalan sehari suntuk. Nanti sambung day 3 kami di Jogjakarta.

No comments:

Post a Comment