Sunday, 26 January 2014

Trip Hatyai - Krabi Day 4 : Last Day

Hari ini hari last aku kat Hatyai. Dah nak balik ke KL dah. Flight kami pukul 12.35 dari Hat Yai. So tak sempat nak berjalan ke mana-mana hari ini. Pagi-pagi lepas bersiap, kami terus check out. Malas nak naik turun hotel lagi. Tapi kami tinggal luggage kat kaunter sebab nak pergi cari breakfast dulu. Nak cari breakfast senang je. Ada beberapa kedai makanan halal kat sekitar hotel.


Kami makan roti canai telur je pun pagi tu. Lepas breakfast, ada beberapa kedai sekitar hotel dah buka. Ada mall pun buka. Kami jalan-jalan sikit habiskan masa. Saje puaskan hati. Kot-kot ada yang belum terlepas hajat. Tapi nampaknya memang tak ada apa. Habis pusing, kami pergi ke airport naik teksi je.

Ok, pendek je trip aku ke Hatyai-Krabi selama 4 hari. Aku tak banyak pusing ke Hatyai. Ada beberapa tempat tak sempat pergi macam Haadyai Train Station, Mermaid statue at Songkhla Beach & HatYai Cable Car. Maybe kalau akan repeat ke Hatyai, aku kan pergi ke tempat-tempat tu pula. Tapi paling penting kena singgah ke Floating Market tu.

 Mermaid statue at Songkhla Beach. Pic source : google

Pic source : Google

Gross total expenses kat Hatyai - Krabi tak besar. Tak sampai RM 1k pun termasuk makan, van ke Krabi, hotel di Hatyai. Ok la. Setakat ini sahaja catatan trip ini. Nak kena update jalan-jalan ke Padang-Bukittinggi pula. Tunggguuuuuu.

Saturday, 18 January 2014

Trip Hatyai - Krabi Day 3

Bersambung dari entri Day 2. Hari ini kami masih di Krabi tapi akan bergerak pulang ke Hat Yai. Lepas brakfast, kami terus gerak balik ke Hat Yai. As mentioned kat entri Day 1, kami beli tiket return. So tak menggelabah cari tiket lagi. Tunggu driver datang pick up. Just this time driver lain. Van kami naik pula penuh. Padat macam tin sardin. Memang kurang selesa. Aircond pula tak begitu sejuk. Driver pula bawa slow. Tahan je la

Patah balik dari Krabi pun, van akan berhenti di Hentian Trang. Kali ini aku nak beli snek sikit sebab kat sini memang banyak jual snek. 


Macam-macam makanan jual kat sini. Local products. Kali ini kami tak lunch kat restoran muslim tu sebab perut masih kenyang. Just beli kerepek dengan buah je. Tak sabar nak sampai kat Hat Yai sebab van padat dengan orang dan barang. Driver berhentikan kami semua kat satu agen tour. Alang-alang dia berhenti kat Hatyai Intertop Tour, kami terus booking hotel dengan mereka. Hatyai Intertop Tour ni sederet dengan Lovely Tour. 


Kami nak booking hotel sebab booking hotel melalui agen lebih murah berbanding walk-in ke hotel. Kami tak booking hotel awal-awal hari tu sebab ejen Lovely Tours cakap tak perlu booking awal. Hotel berlambak. Sekali masa kami sampai tu, hotel dah banyak full house sebabnya hari tu hari Sabtu. Ramai Malaysian turun ke Hatyai. Pulak dah. Hampir kebanyakan hotel yang top spot, yang strategik sume full. Hampeh betul. Nak tak nak kami booked Hatyai Central Hotel.

 

Kami jalan kaki je dari Intertop Tour ke Hatyai Central Hotel sebab dekat sangat. Berapa meter je pun. Hotel ni nampak macam gah kan tapi sebab ni hotel lama. Jadi dah tak hebat sangat. Bersyukur dari tak ada tempat tidur.


Interior bilik kami. Dah cek in, letak barang, solat semua, kami terus turun untuk ke Floating Maket. Kami turun bawah untuk cari tuk-tuk. Hati-hati naik tuk-tuk sebab kena tanya price. Nanti kena tipu. Ada uncle memula nak caj kami RM50 untuk ke floating market. Cekik darah betul. Tapi kami pergi cari tuk-tuk lain. Dah dapat, kami cakap nak ke floating market.



Tengah syok-syok menikmati pemandangan bandar Hatyai, sekali dah sampai la pulak. Pak cik ni berhenti kat market. Aku cakap nak ke floating market. Dia bawa kami ke market lain. Tempat jual baju-baju, sayur-sayur, ada juga pasar malam. Pastu dia suruh aku pergi tanya orang lain. Tak boleh jadi ni. Aku nak juga pergi floating market. Aku pergi cari sesiapa yang boleh explain kat pak cik tu. Alhamdulillah. Lastly ada sorang kakak berjaya explain kat pak cik tuk-tuk yang kami nak ke floating market bukan landed market. Hehe

Kat market tu banyak juga barang-barang yang dijual. Kalau banyak masa aku dah stop juga tapi sebab kami aim nak ke floating market, terpaksa la dilupakan hasrat tu. Memang jauh rupanya floating market dari bandar Hatyai. Pakcik tu caj kami pergi balik THB 30.

 




Sampai je kat Kolnghae Floating Market ni, terkejut kami tengok ramai sangat manusia kat sini. Excited kami nak membeli makanan kat sini. Kalau korang nak mudah datang sini menaiki tuk-tuk, bawak gambar nama tempat ni. Tunjuk kat driver tuk-tuk. Confirm sampai.


Kalau korang beli air ni, korang boleh bawak balik cawan tu terus. Boleh pilih design mana yang korang berkenan.



Konsep business kat sini memang menarik. Harga makanan yang dijual dah ada siap-siap kat belakang sampan tu. Order je. Pas tu bila nak bayar masukkan duit dalam bekas yang mak cik tu hulur. Unik kan.
Pastu boleh juga bayar pakai ringgit. Tapi rasanya tak semua prefer duit ringgit. Kena tanya.




Dah beli boleh makan kat gerai-gerai yang disediakan. Memang santai. Hasil tangkapan 1st round kami. Banyak round beli sebab menarik makanannya. Ayam goreng crispy tu siap 2 bekas kami beli. Dah la murah. Kami beli untuk tapau makan kat hotel jgak.


Dah habis makan kat bawah tu, jangan lupa pusing-pusing kat belah atas sebab belah atas ni banyak gerai-gerai yang jual macam-macam barang. Aku sempat tapau pulut mangga. Panas-panas lagi pulut. Mangga manis gila. Dah selesai situ, kami pun gerak balik.


Exotic foods pun ada jual jgak. Kat belah belakang. Opposite dari floating market. Thailand trademark makanan exotic ni.


Belah malam kami jalan-jalan sekitar bandar Hatyai. Bagi aku kat sini barang-barangnya agak mahal. Baju, keychain, fridge magnet pun mahal. Tapi beli juga sebagai kenang-kenangan.


Dah puas pusing-pusing, kami singgah kat satu tempat massage. Kali ni buat foot massage je sebab letih berjalan. Tapi massage kat Hatyai tak happening & syok macam kat Krabi. Pusat massage kat Krabi banyak choice. Lepas massage, balik hotel tidur. Esok kami akan balik ke KL dah. Walaupun aku stay sehari je kat Hatyai, tapi plan nak ke floating market tercapai juga la. Tempat-tempat lain tak sempat explore. Ok to be continued.

Trip Hatyai - Krabi Day 2

Ok jom sambung trip aku. Hari ini aku berada di Krabi. Menginap di J Hotel. Apa yang best dengan J Hotel ni sebab lokasi yang strategik. Dekat dengan pantai, depan hotel ada kedai makan halal. So pagi ni aku dengan hubby akan buat Island Hopping. Before tu kami breakfast di kedai makan halal depan hotel je.


Hubby order nasi goreng, aku pulak order nasi putih ayam black pepper. Harga breakfast kami dua 190 THB / RM 19. Standard kawasan pelancongan. Kami tak risau breakfast kat situ sebab senang dapat jenguk orang yang akan jemput kami untuk ke 4 Islands. Ada pakej ke islands lain juga macam James Bond Island, Phi phi Island & etc. Tapi kami dah rasa semua islands tu masa trip ke Phuket dulu. Kali ni nak try islands berbeza la plak kan. Variety sikit.

Dah selesai breakfast, patah balik ke hotel untuk tunggu orang pickup. Ramai la mat saleh-mat saleh yang menunggu pergi islands hopping juga. Akhirnya datang juga ejen pickup kami. hehe. Terkejut aku tengok mini bus yang datang. Tengok orang lain naik van je. Lucu jugak.


Then tunggu ejen pergi ambil semua customer dia kat hotel berbeza. Best juga naik bas ni sebab natural aircond kekdahnya. Dah habis pickup, berkumpul kat tepi pantai. Kat jeti. Diberi taklimat dulu, tau kumpulan dulu, then baru pergi ke boat. Excited nak naik long tail boat nih. 




Tapi padat betul dalam boat ni. Yang berdiri depan sekali tu kami punya tourist guide. Tapi aku rasa sorang pun tak faham apa dia cakap. Cakap syok sendiri ikut slang Thai. First destination kami ialah mandi laut. 


Bot akan stop kat tengah-tengah lautan and suruh kita lompat. Snorkeling tengah laut tengok under water. Kalau mat saleh tu memang cepat. Trus grab goggle then swim. Macam aku yang kureng pandai berenang, nak kena pkai life jacket dulu. Tapi snorkeling kat tengah laut memang best. Air hijau biru, clear water. Tengok bawah nampak ikan, nampak coral. Best sangat. Kalau bawak roti, banyak la ikan datang kat kita.



Dah snorkel setengah jam gitu, kami ke 1st Island. Chicken Island katanya. Sebab pulau tu memang bentuk ayam. Tak percaya? Nah tengok. Memang macam ayam berak kapur (-___-)


Ha tengok..nampak tak ayam belanda kat situ? Hehe. Kat sini tak berhenti sebab tak ada pantai. Just bot pusing-pusing macam donut. Sebab guide tu explain kat kami, dorang akan pusing bot macam donut. Haha. Dia nak cakap pusing circle. Macam donut pun boleh bang.

Lepas snap pics dari sume angle, kami teruskan ke 2nd island iaitu Tup Island. Kat sini memang best sebab boleh berjalan dari satu island ke satu island. Merentas 2 pulau dengan jalan kaki.


Kiri kanan aku pantai. Syok. Pastu pergi dari satu pulau ke pulau sebelah. Dalam sejam juga kat Tup Island ni. Dari Tup Island kami ke Poda Island plak. Tapi aku tak pasti btul-btul stop kat Poda Island ke atau Lost Island. Sebab pulau tu macam untuk orang lost je. Tak ada orang lain. Katanya tak nak serabut dengan banyak-banyak bot. Kat Poda Island ni, kami berhenti lunch.


Kat Poda Island ni mat-mat saleh ambil kesempatan sun bathing la. Aku dengan laki sibuk cari tempat bawah pokok. Tak nak panas. Legam nanti. Makanan dia was so-so je. Masakan Thai.


Lepas Poda Island, kami ke Phranang Cave. Kat sini macam meriah sikit. Macam tempat wajib untuk stop.



Beberapa tourist lain termasuk kami follow tour guide untuk dengar history gua ni. Kat sini ramai datang untuk meraka mohon hajat. Katanya sesiapa nak zuriat boleh la mohon hajat kat sini. Jangan lupa bawak juga replika "tuut". Cerita dia ada kaitan dengan mahsuri Langkawi juga.





Mat saleh ambil kesempatan buat rock climbing kat sini. Island ni ada juga toilet. Lepas Pharang Island, kami balik ke pier. Sebelum lewat petang dah sampai hotel. Balik J Hotel, kami rehat-rehat, terus nak window shopping kat sekitar Krabi. Shopping dress best juga kat sini. Macam-macam pilihan.



Petang tu jalan-jalan tepi pantai ingat nak juga tengok sunset tapi malangnya cuaca mendung je. Matahari pun menyorok belakang awan. Malam tu kami ulang balik makan kat kedai makan depan hotel.


Tom yam dia mengancam. Sedap. Banyak pulak tu. Kecur air liur tengok tom yam. Malamnya kami pergi massage. Depan hotel juga. Kalau dah datang Thai, kena la massage sebab murah. Sejam untuk 2 orang baru 400 THB. Besok kami akan patah balik ke Hat Yai. To be continued.

Tuesday, 7 January 2014

Trip Hatyai - Krabi Day 1

OK.. 1st post of the year. Aku nak story about my trip to Hatyai & Krabi which was happened last April, 2013. Baru nak story. Better late than never right? Lets.. Aku beli tiket dah lama.Bulan 7, 2012. As usual. I take the risk. Nak tiket murah memang camni. Nak melancong oversea tapi tiket murah, amik la risiko sikit. We punya stail if something came out, burn je la tiket. Kalau tak ada apa-apa, proceed.

Harga tiket kami, return flight to Hatyai for 2 = RM 302. All inclusive. Dari rumah mother-in-law (MIL), kami naik LRT, bust to LCCT. Flight kami 11.45 pagi. Sampai Hat Yai kol 12 p.m (local time). Flight took about 1 hr & 15 minutes. Dah sampai airport tu, punya la panjang kena que kat imigresen sebab dia bukak 2 kaunter je untuk tourist. Masa que tu dia suh kita isi jugak kat mana Hotel nak stay di Hat Yai. Kami dah cuak jugak sebab kami belum booking hotel kat Hat Yai. Kebetulan ada pekerja kat situ yang jaga lane dia suh je isi hotel apa-apa. Kami pun tulis je Hat Yai Central Hotel sebab landmark kami memang ke situ.

Ok, dah setel imigresen, kami ambil van airport untuk ke agent tours. Nak beli tiket van airport ni mudah je, ada kaunter kuning. Kalau kebetulan orang ramai beli tiket ok la. Van boleh gerak cepat.

Kaunter beli tiket van airport

Harga tiket THB 200 for 2. Masa kat kaunter tu, kena bagitau destination. Kami ada cakap nak ke Hat Yai Central Hotel sebab based on my readings kat beberapa blog, kedai agent tours berdekatan dengan hotel tersebut.



Inilah rupa van tu. Masa kami sampai, kami org kedua yang sampai kat van. Driver cakap tunggu orang penuh baru dia gerak. Nasib xbaik sebab 1st trip van memang dah gerak. Kami tak sempat catchup dengan toursit2 lain. Aku dah risau kot lama menunggu sebab airport Hat Yai ni memang sunyi habis. Macam xbanyak flight. Tapi luckily ada beberapa tourist yang sama flight dengan kami datang beramai-ramai. So van pun gerak dengan lancarnya.

Sepanjang perjalanan, aku dengan laki usha-usha sekitar. Mata alert je kat mana agent tours tu. Kebetulan ada sorang penumpang dalam van kami nak berenti kat agent tours jgak. So kami pun turun sekali. Terus cakap kat driver, we stop here. Dia ok je la.

Kami actually nak ke Krabi. Wallah. Macam omputih plak rasa dapat travel 2 negeri dalam 1 holiday. Kami pergi ke Lovely Tours seperti yang diberitahu oleh few blogs. (Ok, aku tak quote sebab aku lupa)



Ok..Ini Hotel Hat Yai Sentral dari depan kedai Lovely Tours. Toleh je belah kiri memang terus nampak. Kami beli tiket return ke Krabi dengan THB 1400 untuk 2 orang. Mahal ke murah eh? Aku pun tak tau. Tapi sebab kami dah planning nak ke Krabi. Buat apa lelama kat Hat Yai kan.

Dah beli tiket, kami plan nak lunch sebab lapar jugak. Time tu dah kol 2 lebih. Tapi ejen tu cakap van akan sampai dah jap lagi. Terus nak gerak. Kami tak dapat pergi memana. Memang 10 minit lepas tu, van datang. Ada 1 kapel omputih dalam van yang sama. Driver van memang bawak van macam pelesit. Wa tak tahu nak cakap lu orang macam mana laju dia bawak van tu. On the way ke Krabi, rupa-rupanya dia ada jugak amik customer lain yang kebetulan nak pergi ke Krabi kat bus-bus stop. Eh? Ada gitu. Mudahnya.So ada dalam 6 orang dalam van termasuk kami. Memang heaven naik van luas-luas tak ada orang. Perjalanan ke Krabi memang jauh. 4 – 5 jam.
Map my road trip dari Hatyai - Krabi


Jalan dari Hatyai ke Krabi ni macam jalan dari KL balik ke Kota Bharu. Bukan jalan highway. Ada naik bukit turun bukit tapi driver memang bawak macam pelesit. Memotong je kerjanya. Kami sampai kat Hentian Trang dalam pukul 4 lebih. Barulah kami dapat lunch.



Kat dalam hentian ni ada kedai makan halal. Best makanan kat Hentian Trang ni. Lauk dia selera Malaysia gitu. Time aku makan kat situ, boleh pulak aku terserempak dengan pak cik aku. Dia dengan rombongan bas nak berjalan sampai ke Bangkok. Kemain jauh. Kalah aku.


Ada banyak gerai-gerai lain kat luar Hentian Trang ni. Lepas setengah jam berhenti, kami meneruskan perjalanan ke Krabi.

Kami sampai di Krabi pukul 6 lebih. Driver terus hantar ke hotel. Kami booking J Hotel melalui agoda. Harga untuk dua malam RM 144 je. Murah weh. Berbaloi-baloi sebab hotel ni nampak baru.






Masuk bilik terus kagum. Tak expect bilik besar compare dengan harga yang murah. Dah tu hotel ni dekat dengan pantai. Memang easy access. So highly recommended untuk stay kat hotel ni. Bila dah selesai cek in, solat, betulkan tulang-tulang belakang, kami keluar untuk cari pakej Island Hopping.



Jalan-jalan sekitar hotel terjumpa Aonang Miracle Tour. Aku rasa pakej kat mana-mana pun lebih kurang je. Tak banyak beza. Kami ambil pakej untuk 4 Islands dengan menggunakan Long Tail Boat. Haha. Tak naik speed boat eh. Naik long tail sebab aku la teringin naik boat ni sebab saje suka-suka. Kat Phuket dulu dah naik speed boat. Tukar selera pula. Korang nampak tak price kat board tu? Sila la jenguk-jenguk, pandang-pandang. Biar korang leh bajet harga sendiri.

Dah selesai beli pakej Island Hopping, time untuk isi perut. Nak cari makan memang tak susah. Banyak kedai makan halal. Kami cuba di Aonang Village Resort. Pelik kan? Macam makan kat resort lain tapi mak cik yang masak tu dari gerai depan resort ni. Maybe tu cafe Aonang Village Resort.



Ini makan malam kami. Sedap. Kenyang sampai licin sume. Air soya tu memang terbaik. Pekat. Aku suka. Kat Kelantan pun ada juga jual soya tu. Total makan THB 200. Lepas makan, kami jalan-jalan sekitar Krabi. Night life in Krabi sama macam di Phuket. Happening. So jalan-jalan, pusing cuci mata je la. Hehe. Kami sempat singgah di 7Eleven cari sunblock & etc2. Bekal untuk hopping esok. Dah penat-penat, balik, tidur. Tak sabar nak berhopping esok. To be continued.