Tuesday, 22 April 2014

Spring at Home

Salam & selamat semua
Sekarang ni tengah musim spring di bahagian Europe mahupun north Asia mahupun mana-mana la yang tengah musim spring. Mesti cantik kan kalau dapat travel pada musim spring. 
Teringin sangat nak merasa tengok bunga-bunga tengah kembang.
Disebabkan tak tahu bila aku akan dapat merasa spring kat negara orang, aku tak perlu pergi jauh-jauh.
Kat rumah mak aku kat Kelantan pun tengah musim spring.

Awal bulan April hari tu aku balik ke kampung. Saje jenguk mak ayah aku.
Lagipun aku cuti lama, seminggu. Memang plan nak balik ke kampung since 3 bulan lebih aku tak balik, tak jumpa mak ayah aku. Bagi aku 3 bulan tu adalah lama.
Balik kampung memang best, double best bila dapat tengok bunga-bunga mak aku tanam tengah kembang dengan seronoknya kat laman rumah kami.
Tengoklah.




Actually banyak je lagi bunga tengah kembang tapi aku tak snap habis. 
Seronok wei dapat tengok bunga kembang. Mak aku ni memang kaki bunga. Pantang nampak. 
Pokok bunga kat rumah Kelantan tu memang banyak. Pastu kalau mak aku pergi jalan jauh sikit, benda yang paling dia risau, tak ada orang siram pokok bunga dia. Hihi.
Just aku rasa anak-anak dia tak menurun ikut dia, tak minat tanam pastu tak pandai jaga pokok bunga.

Untuk lebih menggembirakan mak aku terutamanya, mak ayah aku telah pergi ke London untuk melawat adik aku yang tengah belajar kat sana pada minggu lepas. Kasi mak aku tengok bunga cantik-cantik sampai puas kat sana.




Adik aku cakap, mak aku nak petik bunga-bunga tu sume. Hihi. Tu pun dia bawak balik benih bunga tulip nak tanam kat Kelantan. Haha. Tak tahulah kembang ke tak nanti bunga tu. Asalkan dorang gembira, kami adik beradik pun gembira.

Ok, aku pun tanam azam nak pergi london juga nanti. Azam je dulu!

Saturday, 19 April 2014

Kembali PJJ

Entri aku sekarang ni hampir kebanyakannya adalah cerita tahun lepas. So back dated for 1 year.


Tak tahu nak bermula dari mana kisah aku ni. Tapi dipendekkan bahawa tempat seorang isteri adalah disamping suaminya. Aku dahulunya bekerja di Jelebu, Negeri Sembilan telah minta transfer ke Kuching disebabkan my hubby bekerja kat Kuching & peluangnya untuk balik ke Semenanjung memanglah tipis.

Dari awal kahwin kami memang dah PJJ (Perkahwinan Jarak Jauh). Cukup setahun kahwin, aku akhirnya dapat pindah ke Kuching. Gembira tak terkata la bila dapat hidup sebumbung & merasa betul-betul hidup as husband & wife. Perancangannya, kami akan stay di sini sampailah waktu yang membolehkan kedua-duanya ready get set go balik ke Semenanjung. Jangakanya paling lama 5 tahun di Sarawak.

Manusia hanya merancang, Allah juga sebaik-baik perancang. Ku sangka panas sampai ke petang, rupa-rupanya mendung di tengah hari. Ha, bermadah sikit. Hubby dapat better offer & tempat kerja baru dia tu dia Port Dickson, Negeri Sembilan, SEMENANJUNG MALAYSIA! *Dush!* Kalau la kita dapat tengok future, aku patut stay je kat Jelebu hari tu. Jadi gadis Jolobu. ;p  Maka, peninglah kepala kami berdua. Aku yang datang ke Kuching tak sampai 2 tahun, kena minta tukar lagi. Itulah benda paling tidak logic akan berlaku kepada aku. Queue untuk orang balik ke Semenanjung sangatlah ekstrim. (No words can describe) Banyak faktor kena consider. Kalau aku nak minta transfer sekali lagi, memang tak tau lah nak cakap apa.

Nak tak nak, demi masa depan yang lebih baik untuk hubby, untuk kami juga, on July 2013, TERPAKSALAH aku merelakan diriku sekali lagi hidup PJJ dengan suami. Kini, aku pula yang terperangkap di Kuching seorang diri. Tak ada saudara langsung hokkay. Just officemates. Halangan? Masalah? Derita? Banyak sangat nak diceritakan di sinilah. Cukuplah untuk bagitahu yang kami membayar 2 rumah sewa, 2 transportation, 2 bil air, 2 bil elektrik & 2 periuk nasi & paling penting; tiket-tiket kapal terbang yang infiniti.



Selagi kami belum settle down, selagi itulah kami akan macam ni. Nak bekerja, nak berumah, di tempat impian yang memenuhi kedua-dua pihak tidaklah mudah. So, bagi sesiapa yang tidak melalui macam aku, bersyukurlah. Nikmatlah. Tak semudah itu yang aku lalui.

1 je laluan yang mudah, aku berhenti kerja & jadi full time housewife. Tapi I’m not that kind of person. Setakat belum ada anak ni, aku belum rasa nak berhenti kerja. Aku nak bekerja. Nak kata best gila kerja aku pun tak adalah sangat. Aku just rasa, I have to work walaupun hubby mampu tanggung semuanya. Andai kata hubby kerja gaji puluh ribu, ratus ribu pun, aku tetap nak kerja. Gitulah! Tapi aku tak adalah cakap aku nak kerja permanently. Who knows kan? Mungkin aku berubah opinion lain kali. [sigh]

Life is not that easy but life must go on.

Friday, 18 April 2014

Light & Easy Vacay to Padang-Bukittinggi : Last Day

Entri ini merupakan kisah hari last, 18 May 2013, kami di Bukittinggi. Barang semua pun dah siap packing dalam beg. Macam biasa, breakfast dulu di hotel. Sepanjang 4 hari di Grand Kartini Hotel, breakfast dia memang tidak mengecewakan walaupun tidak begitu variety. Pagi tu kami breakfast nasi goreng berdessertkan bubur kacang. Kelas kau ada dessert bubur.



Selesai urusan check out, kami pun bergerak pulang ke Airport Padang menaiki supir yang sama. Sebenarnya hari masih awal untuk pergi ke airport tapi sebab dah tak ada benda nak buat pada hari tersebut, kami terus ke airport sahaja. Aku request dari supir untuk lalu sahaja di Pasar Aur Kuning sebab dah tak dapat pergi kan. Dapat tengok dari dalam kereta pun jadilah. *sigh*

Happening juga aktiviti kat Pasar Aur Kuning tu. Terasa rugi pun ada sebab alang-alang dah sampai ke Bukittinggi, mestilah singgah di Pasar Aur Kuning juga kan. Tapi nak buat camna. Redha sahajalah. IDR masih juga berbaki untuk shopping tapi tak apa, leh carry forward untuk trip lain kali ke Indonesia.

Sebelum sampai di airport, supir tanya samada nak singgah atau tak di kedai makan Soto Angkasa. Walaupun perut masih kenyang, tapi sebab tak mahu teringat-ringat bila dah sampai KL, kami singgah juga pekena last round soto.

Selepas makan, lebih kurang 5 minit je naik kereta, kami sampai di Minangkabau Airport, Padang, kami terus check in & drop baggage di kaunter. Amik masa juga check in sebab airport pun tak adalah besar sangat. Sebelum masuk ke waiting area, jangan lupa untuk bayar airport tax sebanyak IDR 100K per person. Kalau korang kehabisan IDR, memang rate untuk bayar guna currency lain agaklah mahal. Jadi jangan habiskan IDR anda begitu sahaja tau. Flight kami dari Padang pada jam 1.55 p.m.

Bergambar dulu. Bukan senang dapat jumpa bila terpisah dengan South China Sea.

Kat airport ni, sempatlah aku berjumpa dengan my ex-colleagues. Takkan tetiba berjumpa pula kan. Sebenarnya memang masa kami beli tiket tu, memang dah tau dorang pun akan datang vacay ke tempat yang sama. Just aku tak join trip mereka sebab dorang datang lambat sehari dari aku. Meaning dorang datang 3d2n je. Dorang pun join yang tour full package inclusive makan & hotel.

Sebenarnya, kalau korang merancang nak bercuti ke Padang-Bukittinggi, lagi jimat kalau datang dengan rombongan. Kalau datang couple macam aku & hubby, sedikit pricey sebab harga kereta adalah kereta Avanza. Jadi kalau lagi ramai, lagi jimat. Dan package bercuti di Bukittinggi & kebanyakan tempat di Indonesia ni, tour mereka lebih kepada persendirian. Maknanya, kita tak boleh join tour group lain. Kalau kita booking kereta sewa, maknanya kita sahajalah dalam kereta tu selama mana yang kita booking. Tak ada join tour lain.

Tapi baru-baru ni, this year, mak ayah aku ada datang juga ke Bukittinggi berdua. Dari airport ke Bukittinggi, dorang just naik taxi sahaja dari airport. Sebab mak aku tak nak visit tempat-tempat lain tu. Dorang dah 2nd time datang kiranya. Memang nak pusing sekitar pasar atas sahaja untuk shopping. So harga taxi tu memang agak murah. Rasa-rasanya tak sampai IDR 100K. Berbaloi juga kan? Apa-apa pun, still bergantung kepada perancangan kita.

Total kami spent di Bukittinggi selama 4d3n untuk 2 orang termasuk shopping, hotel & supir ialah sekitar RM 1500 sahaja. Jimat x? Tapi kalau korang rancang nak borong kain pasang & telekung untuk buat busines, lain la kosnya. Kalau AA ada buat tiket murah, bolehlah korang plan datang ke Bukittinggi. Ok. Till then. (Banyak entri tengah beratur nak tunggu taip & publish.)

Thursday, 17 April 2014

Light & Easy Vacay to Padang-Bukittinggi : Day 3 Part 2

Selingan..maaf lambat update. my mr man a.k.a hubby pun membebel cakap aku lambat update blog. Nak buat lagu mana lagi kalau dah busy. Memang tak menyempat.

Ok..let's continue dari last post. Kami terus dihantar ke hotel dari last destination membeli kerepek. Kami berehat hilangkan letih, pening aku & bla bla bla. Tak adalah nak berehat lama-lama kalau dah datang bercuti kan, kami keluar pergi isi perut. Jalan punya jalan, kami singgah je makan di Rumah Makan Selamat. Menu makanan memang tak dapat dipisahkan dengan jiwa rakyat di sini iaitu nasi padang + sup soto. Gasaklah.

Menu lunch semestinya nasi padang tapi ditambah dengan sup soto. Sedap sup ni.

Total lunch IDR 59K = RM 19. Bila perut dah kenyang, barulah senang hati nak bershopping. Ya dak? So hari ni merupakan hari last kami shopping sebelum balik esoknya. Jadi kami beli apa yang belum terbeli. Jadi korang layanlah beberapa gambar yang sempat ditangkap sepanjang bershopping di pasar atas dan kawasan sekitarnya.

Antara yang dijual di pasar atas. Kalau kita nak beli, better beli banyak-banyak kat 1 kedai. Nanti lagi senang nak dapat diskaun. Tapi masih juga memerlukan skill tawar menawar.

 kebanyakannya menjual telekung dan jubah-jubah. Kualiti telekung memang bagus kat sini.

 Kerepek banyak dijual. Nak naik kuda balik ke hotel pun boleh kalau agak-agak tak larat nak jalan.

Masjid berhampiran dengan pasar atas, Bukittinggi.

Dah selesai shopping, kami pun balik. Walaupun duit makin susut, tetap puas hati sebab berjaya membeli apa yang patut. 

Pada belah malamnya, kami dinner di tempat yang sama seperti hari kedua kami di Bukittinggi iaitu di Hau's Tea. Kedai ni terletak berdekatan dengan hotel kami je.

 Dinner on 2nd day. Total dinner IDR 91K

Dinner on 3rd day cost IDR 100K.

Habis makan, balik, layan internet kat hotel, then tidur. Esok kami akan berangkat pulang ke KL sudaaaaa.