Tuesday, 22 September 2015

Pre Holiday to Lombok Indonesia

Uhuk Uhuk (batuk sebab ketebalan debu kat blog melebihi 5cm). Hehe. Blog tak masyhur mana, pastu jarang update pastu tak reti nak tutup. Tetiba muncul kembali. Tak pe. Niat aku nak aktifkan blog sentiasa ada, usaha je tak ada.

Ok orang buka blog sebab nak baca info kan, bukan nak dengar alasan aku. Banyak entry travel aku yang tertangguh tapi aku nak update hazy escape trip ke Lombok dahulu sebab yang ini masih latest, masih panas-panas macam pisang baru lepas goreng lepastu taruk cheessssseee..Meleleh gitew!

Aku memang dah lama usha Lombok ni. Flight ke Lombok tak banyak dan setakat sehingga aku update blog ni, flight MAS tak ada ke Lombok kecuali AirAsia dari Kuala Lumpur. Aku beli tiket ni around bulan Februari 2015. Tiket agak murah compare dengan sebelum-sebelum ni. FYI, tiket ke Lombok boleh cecah ribuan ringgit juga. Bila aku dapat tiket yang agak murah dari biasa, terus aku grab tak pandang kiri kanan. Sampaikan bila aku isi particular details laki aku pun, aku boleh wat silap. Dah setel bayar dapat itinerary baru aku perasan. Ada ke tahun lahir dia 1905. Panjang betul umur laki aku. Mujur lah lepas contact, report to AA, dapat settle dengan mudah.

Total flight tiket untuk 2 orang + meal pergi balik + luggage pergi balik + Indonesia airport tax (RM 100) ialah RM 657.00. Bagi aku memang sangat murah sebab if I'm not mistaken, harga tiket aku pada asalnya hanyalah RM 68/pax/one way.

Actually, before ko beli tiket pergi Lombok ni, ko kena usha juga kan apa yang ada kat Lombok tu? Tak kan nak pergi cari pria untuk bagi dorang curi korang pastu ajak kahwin plak kan? Setakat pemahaman aku, pergi Lombok ni ada dua sebab:

1st sebab nak hiking Mount Rinjani (2nd highest active volcano in Indonesia)
2nd sebab nak ke beach & islands sekitar Lombok

or you can have both. Kalau nak pergi untuk hiking, 4D3N memang tak cukup. Member aku pergi Lombok untuk hiking & libur ambil masa 9 hari. Kalau nak hiking & islands, aku rasa mau cuti dekat 2 minggu. Kalau macam aku takat pergi untuk Islands hopping & libur sekitar, setakat 4 hari pun dah cukup.

Macam aku pula, aku dah beli tiket baru aku tahu kat Lombok ni ada hiking kat Mount Rinjani. Tengok gambar perghhhh...SubhanAllah. Cantik amat. Tapi tiket aku tu singkat plak timing. So, hiking Mt Rinjani is a big NO NO for me.

Lepas dah booking tiket, apa pula perlu buat?

1. Kena study pasal trip ke Lombok. For more info pasal Mount Rinjani, aku rasa takat bukak google taip 'Mount Rinjani' pun memang berlambak info keluar. Contohnya RinjaniMountain & RinjaniNationalPark

pic credit to Google

2. Baca blog-blog traveler yang dah pernah sampai Lombok macam haku. Muahahaha

3. Additional info aku study juga kat Tripadvisor dan LonelyPlanet 

4. Optional untuk cari supir. Ada setengah traveller tak pakai supir, semua pun sendiri tapi bagi sesiapa nak mudah & taknak pening-pening, boleh cari supir dari awal. Lepas aku buat research & comparison, aku pilih untuk guna khidmat supir. Supir aku booked via LombokFriendly Dorang ni one of the best tour organizer & they're registered tourist guide. Boleh email je pada dorang & Pak Azis the owner of LombokFriendly memang sangat quick response to our email. Boleh runding harga based on korang punya trip & itinerary.

5. Dah setel tiket, dah study, dah setel supir, cari hotel. Tak mau cari hotel pun walk in je masa kat Lombok tu nanti. Ada kosong tak ada kosong aku tak gerenti eh. Cari ikut bajet masing-masing. Dengan currency Malaysia yang tidak memberangsangkan, memang aku sedikit kecewa sebab tak dapat nak dok hotel mewah dengan harga RM1,000/semalam. (ini poyo_____)

6. Packing! Kalau dah start bukak beg nak packing baju tu means saat yang dinanti-nanti hampir tiba. Excited ok. Packing baju ikut tujuan la kan. Kalau ko hiking, bawaklah barang-barang gunung. Kalau aku pergi pulau ni, aku bawa barang-barang laut such as (gitew) glide mask + snorkel set (tak bawa pun tak apa sebab tour memang sediakan) tapi bagi aku yang konon nak hygiene terlebih ni, so aku bawa sendiri & swim wear & beach wear & bla bla. Jangan lupa untuk bawa international plug extension, pills (ubat demam, selsema, mabuk laut) & paling penting, sunblock untuk kasi kulit cakelat tidak bertambah legam.

Sunblock & international plug extension

7. Lastly rajin-rajinlah check currency exchange. Kalau dah tak musim tak bagus cenggini, memang tak dapat buat apa. Aku tukar dapat IDR 10,000 = RM 3.08. Itu sebenarnya rate tukar kat KLIA kalau musim murah. Paling murah aku pernah dapat IDR 10,000 = RM 2.78 masa bulan Jun pergi ke Jakarta bulan Jun aritu.

Moga-moga sedikit info ni dapat tolong readers blog aku untuk ke Lombok. Dah ready nak fly KeLombokKeKita? Jom kita ke sanaaaaaaaaaa....Buku merah jangan lupa bawa, moga-moga belum tamat tempoh. To be continued!

No comments:

Post a Comment