Friday, 4 November 2016

Servis Kereta Paling Mahal

Aku pakai kereta vios sahaja, beli tahun 2011. Alhamdulillah hanya ini mampu milik dan so far pakai memang sangat best. Bulan ni aku dah alert kena servis kereta untuk mileage 80,000km. Aku memang dah ready untuk servis ni sebab setiap 10,000km memang aku akan servis. So far memang masih servis kereta di Toyota Service Centre sahaja.

Cumanya, kali ini aku tak sangka servis kereta vios mileage 80,000km ni paling mahal cajnya sepanjang kereta ini kena servis. Total servis kali ini ialah RM1,400.00. Ini bukan major servis biasa, ini super major servis. Naik migrain terus kepala dengar caj tu.

Aku budget RM800 gitu. Sekali cajnya double weh dari standard. Itupun aku cakap tak perlu nak alignment and balancing. Pastu aku cakap window washer tak perlu sebab ada banyak lagi. Benda tu tak pernah habis, then staf dia cakap itu masuk pakej. Kalau tak nak yang tu, dia kena kira single item untuk part-part lain & akan jadi lebih mahal.

Pening + hilang selera aku dengar caj servis ni. Memang lebih mahal dari installment kereta. Tapi aku setuju sahajalah untuk kereta tu kena servis. Dah tu tempoh servis lebih lama iaitu 4 jam. Mujur aku dah bawa laptop untuk buat kerja aku siap-siap. Sambil tunggu servis, aku google juga pasal ni. Bila baca punya baca, memang standard harga service mileage 80,000km ni untuk vios. Ada sorang blogger share, tahun 2014 dia kena caj RM1,100. So, logiklah tahun 2016, aku kena harga camtu denggan caj GST lagi.

Terbeban pula rasanya servis di pusat servis Toyota tapi demi menjaga kualitinya, terpaksa telan juga. Dah la minyak kereta naik harga, minyak masak naik harga, balik rumah makan nasi telur rebus sahajalah. Nangis!

Page 1

Page 2

Saturday, 17 September 2016

Macau and Hong Kong Itinerary & Budget

Salam semua!

Since last post memang dah promise nak share my itinerary & budget trip 4 days 3 nights to Macau & Hong Kong. Hopefully dapat membantu sesiapa nak plan pergi sana.

Day 1 
Flight KL - Macau = RM 498 return untuk 2 orang (including 20kg pergi & 40kg balik, meals 2 orang pergi balik)
Venetian
Check in Asia Boutique Hotel, Macau = RM 375/semalam

Day 2
Macau - Hong Kong by ferry from Macau Ferry Terminal = RM 354 / HKD 664 return/ 2 pax
Check in Hop Inn Carnavon, Hong Kong = RM 809 / 2 malam
Buy tickets at Dingding Travel at Sino Centre
Ngong Ping 360 = RM 208 / 2 pax
Citygate Outlets
Peak Tram and Sky Terrace = RM70 / 2 pax

Day 3
Hong Disneyland = RM511 / 2 pax
Avenue of Stars
Temple Street
Ladies Market

Day 4
Hong Kong - Macau by ferry
Hard Rock Macau
Senado Squre
Ruins of St Paul
Fortress
Flight Macau - Kuala Lumpur

Taxi di Macau = RM 42 / 2 pax
MTR di Hong Kong = RM160 / 2 pax

Total cost without shopping & meals per person = RM1,513.50 seorang

Hong Kong ni matawang tinggi compare to Malaysia. Jadi, bagi aku murah la tu cost ke Macau dan Hong Kong untuk seorang. Tips aku, bayar hotel & flight advance sebelum travel. So, bayaran lain-lain tak begitu terasa semasa pergi travel. Ok, that's all!

Happy travel you all!

Thursday, 15 September 2016

Holiday to Hong Kong and Macau - Day 4

Sambungan dari Day 3 di Hong Kong

Semalam makan puas hati kat Indian Restaurant tu, maka pagi ni kita bangun awal dengan cergas. Jam 6 pagi kami dah siap-siap untuk check out dari hotel kami stay. Aktiviti day 4 ialah Hong Kong to Macau > Hard Rock Shop > Senado Square > Fortress > Back to Kuala Lumpur.

Hop Inn Carnavon to Hong Kong Ferry Terminal

Maka, gigilah dari hotel, kami terus ke MTR Station Tsim Sha Tsui > Station Sentral, tukar MTR > pergi ke Station Sheung Wan (tempat Ferry Terminal). Dah sampai station Sheung Wan, ambil to Kennedy Town, Exit D.

Bila sampai, kami pulangkan balik Octopus Card & dapat semula balance yang ada dalam kad tuh. Jam 7 pagi kami dah sampai kat Ferry Terminal. Tak sampai sejam dari hotel ke ferry terminal.

Kat dalam terminal, cek imigresen & passport, tunggu ferry to depart to Macau. Tak ramai pun orang, kalau nak beli last minute pun tak apa. At first, tiket kami untuk ke Macau jam 8 pagi, tapi disebabkan ferry banyak kosong, dorang bagi kami depart jam 7.30 pagi. Yeayyyy, seronok tak perlu tunggu lama-lama.

Bye-bye Hong Kong.

West Kowloon view from ferry

Disebabkan cuaca pun baik, kami sampai Macau tepat jam 8.30 pagi. Bila turun je ferry, sejuk yang amat angin laut kuat bertiup.

Luar Macau Ferry Terminal. Boleh naik bas free pilih yang mana satu destination.

Dari Macau Ferry terminal, kami nak terus ke airport dahulu sebab nak drop luggage. Macau International Airport ni sebelah je dengan Macau Ferry Terminal, dan tak ada pula transportation direct dari ferry terminal ke airport. Jadi, silalah naik free shuttle bus dahulu, then turunlah kalau dorang lalu kat airport tu.

Jangan jadi macam kami, kami menapak dari Macau Ferry Terminal ke Airport tu. *Jaw drop* Mujurlah cuaca sejuk, maka berjalan pun tak terasa sangat. (sebenarnya kami tak cukup study, jadi kami agak was-was nak naik free shuttle bus tu).

Dah sampai airport, pegi kaunter, tak dapat check in pula lagi. Maka, kami tinggallah barang kat left luggage service. Dari airport, kami ke free shuttle bus sation, then naik bus ke Venetian.

Venetian to City of Dreams

Inside Venetian. They said it's pure gold behind me. Shocking! I should bring laser cutter to cut part of it.
Turun je dari free shuttle bus, terus masuk dalam Venetian, memang akan nampak sphere gold macam dalam gambar tu. Sebelah kiri ada signage, follow signage tu untuk ke City of Dreams (another hotel).

Outside Venetian.
Dah keluar dari Venetian, jalan je terus, menag nampak bangunan City of Dreams. Sambil jalan, sambil ambil gambar. Lintas jalan, memang nampak lah bangunan Hard Rock Hotel. Kami nak pergi shopping barang sikit di Hard Rock Shop yang sepatutnya kami pergi masa Day 1.


Ada pekerja Philippines.
Lama juga kami dok melepak membeli barang kat dalam shop ni, nak habiskan duit mana yang ada je. Tak nak bawa balik sebab tak laku pun duit Macau kat Malaysia. Oh ye, Hard Rock Shop kat Level 2 tau sebab hard rock hotel punya shop ada juga kat level ground.

Dari Hard Rock Shop, kami nak ke Senado Square. Puas tanya pekerja Philippine dalam kedai tu, tunjuk map. Mujurlah dia faham juga location kami nak pergi. So, dia cakap naik free shuttle bus kat level basement City of Dreams.

City of Dreams to Senado Squre

Pergi ke level basement City of Dreams, tempat free shuttle bus untuk ke Macau Island. Masa kami sampai tu jam 10.30 pagi kat situ, agak awal. Sejam kena menunggu free shuttle bus.

Dari City of Dreams, bus akan berhenti kat Hotel Sintra. Dari situ, jalan ke je terus ke Senado Square tau. Kami pakai google maps untuk berjalan dari Hotel Sintra ke Senado Square. Tipsnya, on google maps masa dalam bus, sebab ada free wifi. So masa dah sampai, terus buat direction ke Senado Square, pilih by walk. Google maps akan terus tunjuk route tu.

Tempat naik free shuttle bus from City of Dreams to Macau Island. Stop at Hotel Sintra

Dah sampai di Senado Square. Patut ada water fountain kat tengah tu tapi, nak dekat CNY, dorang tukar deco
Senado Square ni banyak heritage site/building. Tempat bekas kena jajah dengan Portugis. Macam datang Melaka lah. Dari Senado Square, kami ke Ruins of St Paul and Fortress. Tempat World Heritage. So kami ikut signage yang ada. Memang tak sesat sebab ramai orang pergi, jadi ikut crowd. Orang ramai macam buat tawaf pun ye juga.


Jalan kaki nak ke Fortress. Ramaiiiiiiinya tourist.

Sepanjang jalan nak ke Fortress & Ruins of St Paul, memang banyak shops kiri dan kanan. Kedai makan cina banyaklah.


Inilah Ruins of St Paul. World Heritage tau. Tapi tinggal sekeping facade je. Belakang dah tak ada.
Dari St Paul, kami panjat bukit sebelah kanannya, untuk ke Fortress pula. Oh, kekuatan tulang belakang memang penting. Agak jauh ye berjalan dari Hotel Sintra ke Senado Square ke Ruins of St Paul ni. Badan memang kena sado. Eh salah, mesti fit.

Direction to Fortress and Macau Museum

Memang kena daki tangga yang banyak

Dah sampai atas, hmmmm.....

Dari atas, nampaklah Grand Lisboa. Another Macau hotel & casino center.

Depan Museu de Macau.
Sampai atas ni, kami makan sedikit bekal yang ada aku beli masa kat mini mart di Hong Kong. Ada juga muffin aku bawa dari Malaysia untuk alas perut. Jangan mengharapkan kedai halal di sini. Nan hado (atau aku tak tahu) ntahlah. Tapi susah!

Dah la letih berjalan, naik tangga, pastu tak ada tempat makan pun. Sedih! Puas photo-photo kat sini, kami decided nak balik terus ke airport.

Fortress to Macau International Airport

Turun dari Fortress, lalu semula Ruins of St Paul, lalu lorong-lorong kedai ke Senado Squre, jalan terus ke Hotel Sintra. Oh, on the way back tu, kami jumpa kedai Macau Souvenir. Terletak sebelah kiri lorong kalau berjalan turun dari Ruins of St Paul tu. Kedai ni ada jual fridge magnet Macau.

Macau Souvenir Shop, nearby to Ruins of St Paul

Lepas souvenir shop, aku masuk kedai Naraya. Tak sangka Naraya sampai ke Macau. Naraya ni famous kat Thailand. Product original made in Thailand & very good quality. Walaupun harganya mahal di Macau ni, tapi aku beli juga untuk mak aku. Mak aku je lah sebab harganya jauh lebih mahal dari Malaysia dan Thailand.

Inside Naraya Shop.

Dari Senado Square to Hotel Sintra, then naik free shuttle bus to City of Dreams. Sampai situ, kat tempat yang sama, cuma naik bus lain untuk ke airport. Jam 245 pm kami dah kat airport, selesai urusan check in semua.

Flight kami jam 515 pm tapi sebab dah tak tahu nak buat apa, kami melepak kat airport sahaja. Masuk McDonald, makan fries je lah buat alas perut. Itu je yang dapat telan buat sementara. Dalam flight nanti barulah makan. Memang dah prebook siap-siap.

Alhamdulillah, jam 9 malam sampai kat KLIA2. Itu sahajalah trip aku dan hubby ke Macau dan Hong Kong selama 4 hari, 3 malam. Sememangnya Hong Kong was wonderful, memang plan to repeat again but not Macau. Dah sampai sekali, aku tak rasa nak datang lagi, tak rasa tourist friendly pun Macau tu. Gamblers friendly ye kot. :D Itu sahaja. Nanti aku update itinerary yang baik sikit & total perbelanjaan di Macau dan Hong Kong. Bye

Friday, 9 September 2016

Holiday to Macau and Hong Kong - Day 3

Sambungan dari Day 2 di Hong Kong.

Aktiviti hari ini adalah Disneyland > Avenue of Stars > Temple Street > Ladies Market

Warning! Itinerary ini sangatlah penat & menguji kekuatan tulang masing-masing. :)

Pagi jam 8 lagi kami dah bersiap untuk ke Disneyland, Hong Kong. Cuaca sedikit drop sebab malamnya hujan.

Disneyland!

Turun dari hotel, kami terus ke stesen MTR Tim Sha Tsui, exit D2 menuju ke Sentral. Dari situ kami tukar train MTR Hong Kong --> MTR Tung Chung. Stop di Sunny Bay station, memang khas untuk ke Disneyland. Mudah sahaja pemahaman station ni seperti tempat kita juga. Naik Putra, tukar naik KTM, lepas tu naik monorail dll. Sama juga lah dengan di Hong Kong ni. Total naik MTR ke Disneyland, HKD 19.8/person.

Acah-acah baca map. Dah lama teringin pakai boot, hari ni aku sarung juga. Nasib ramai je pakai boots.
Dari Sunny bay, kena tukar coach naik coach khas ke Disneyland. Coach design mickey!

Semua pun mickey, tingkap, seat and hand rail. Sangat cantik.


Dah sampai station Disneyland
Dah sampai Disneyland! Yeaaahaaaa. Kecik-kecik tak mampu sampai, dah besar baru sampai pun tak pe. Syukur! Info: Tiket Disneyland akan meningkat setiap tahun. So, pergilah cepat sebelum harga mancanak-canak naik. Hehe. Sila rujuk Website Hong Kong Disneyland untuk maklumat lanjut.

Entrance Hong Kong Disneyland. Excited!

Mickey & Minnie lalu & say hi depan kita je. Terus snap gambar. Tak payah susah queue
Kami sampai Disneyland just nice dengan opening hour dorang. Tak boleh bawa makanan masuk Disneyland tapi ada juga bawa sorok-sorok sebab dia tak cek beria sangat. Ada kawan aku kantoi sebab obvious kot makanan tapau dia bawa tu. Kami memang tak bawa sebab ntah, aku malas setakat berdua. Dalam ni pun banyak restoran halal.

Dalam Disneyland ni, ada 7 parks semuanya. Kami terus terjah tempat-tempat adults boleh main. So queue tak berapa panjang dan waiting time pun jadi cepatlah. Kena pandai manage parks ni supaya kami tak terlepas performances time

Antara attractions yang menarik:
1. Lion King Show - 12 pm
2. Flights of Fantasy Parade
3. Disney Fireworks - malam
4. Meet the characters

at Toy Story Land. Naik RC Racer ni memang untuk orang-orang berani sahaja.
Aku naik RC Racer ni sorang je sebab my hubby tak nak. Sebab aku queue sorang, jadi dapat cepat kalau staf dia panggil nak penuhkan seat.

Lion King Show
Fantasy Parade. Snow white, Cinderella semua ada

Woody
Meet Donald & Daisy Duck. Satu ni je aku gigih beratur nak bergambar. Yang lain tu tak lah.

Dalam Disneyland juga ada banyak tempat free WiFi. Kena selalu scan. Lepas tu, kami banyak menyopping theme mug. Buat collection. Suka mug shape macam-macam character ni & yang bestnya, kita tak perlu carry barang kita shopping dalam ni. Request dorang hantar ke kaunter depan. Lepas kita check out dari Disneyland, just pickup sebelum balik di kaunter tu. Mudah! Cuma barang hanya dihantar setengah jam selepas kita beli. Jadi, kalau beli tu, kena stay setengah jam lagi. Jangan terus check out pula.

Mug kami beli buat collection

Dalam 4 petang tu perut dah terasa lapar sangat. Oh, kami bawa sedikit snack chocolate untuk alas perut tapi snack pun dah habis, kami terus cari halal restaurant. Kami makan di Adventure Land, Tahitan Terrace.

Kat dalam Disneyland juga ada tempat solat. Kena pergi ke City Hall, Guest Relations and Informations. Tapi masa kami tanya tu, staf dia cakap full. So kena tunggu nanti datang balik. So we decided amik wuduk kat toilet, cari tempat berumput bersih, solat kat area situ.

Laksa Singapore with mineral water HKD 109. Sedap!
Nasi goreng ayam with mineral water HKD 109. Licin makan.
Waffle mickey shape
Dah puas ride mana yang perlu, photo sana sini, jumpa character, duit pun dah banyak berabis kat shopping, kami keluar dari Disneyland jam 6.15 pm. Kat station Disneyland, kami topup lagi Octopus Card HKD 100.

Sampai ke hotel tu, sebab nak letak barang yang banyak borong berat beli kat dalam Disneyland.

Avenue of Stars!

Jalan kaki menuju ke Avenue of Stars. Exit J2, East Tsim Sha Tsui

Jam 7 malam, kami gerak dari hotel menuju ke Avenue of Stars menggunakan subway kat MTR tu je. Dari Tim Sha Tsui, tak perlu naik apa-apa, just jalan dalam subway, pergi exit J2. Sesat juga nak pergi ke sini. Dah la jalan kaki dalam subway tu agak jauh lah. beberapa ratus meter.

Kami sesat juga mencari Avenue of Stars, tapi rajin-rajinkan mulut bertanya. InsyaAllah, ada orang tolong.

Hong Kong.
Semalam tengok pemandangan Hong Kong dari atas, kali ini dari bawah pula. Area Avenue of Stars. Tapi tempat Avenue of Stars tengah under construction. Jadinya, statues telah dipindahkan ke temporary site. Tak jauh dari situ.





Dari Avenue of Stars, kami jalan kaki patah balik ke Station East Tsim Sha Tsui --> Station Tsim Sha Tsui. Jalan kaki ok. Memang jauh. Aku rasa macam menapak dari Bangsar ke KL Sentral gitu.

Temple Street!

Sampai di station Tsim Sha Tsui, kami naik MTR --> MTR Yau Ma Tei, exit C untuk ke Temple Street Night Market. Temple street ni macam pasar malam cina je. Tak best langsung! Suram. Jual barang-barang temple/cina je banyak. Macam pasar lambak ye jugak. Ada beberapa souvenirs jual kat sini tapi aku tak riki harga. Rasanya lebih kurang sahaja dengan mana-mana tempat.

Disebabkan night market ni tak menarik langsung, not tourist attraction pun aku rasa sebab tak jumpa pun pelancong lain selain aku dan orang-orang local mereka, kami terus plan nak ke Ladies Market.

Ladies Market!

Ke Ladies market, kami jalan dari temple street night market ke MTR Station Yau Ma Tei. Masuk station ni, cari exit A2.  Keluar exit A2, kami jalan terus ke Ladies Market.

Ladies market yang macam Petaling Street kat Malaysia. Tipsnya: jangan tawar kalau tak nak beli. Aku memang ada tengok sorang lelaki ni kena maki dengan penjual ni. Siap cakap jangan lalu depan dia lagi. Tapi laki tu gelak-gelak je. Tak amik port.

Memang penjual kat ladies market ni desperate ke apa. Letak harga tinggi-tinggi, pastu kalau orang tawar jual mahal. Bila orang tak nak beli, kita pula kena marah. Tapi who the he** cares kan. Bukan kita nak datang selalu pun. So, buat muka stupid je kalau dorang marah tu. Dah perangai dorang memang camtuh.



Panjang juga la Ladies Market ni. Banyak jual barang-barang imitations. Souvenirs pun banyak tapi aku tak beli sebab aku sekarang memang tak bagi souvenirs dah kat orang. Haha. Pakej jimat. Beli untuk family je sikit-sikit.

Kami balik dari Ladies Market ikut station Mong Kok. Memang lagi dekat. Dari situ, balik semula ke hotel station Mong Kok --> station Tsim Sha Tsui exit D2, Carnavon road.

Area hotel kami banyak halal restaurant. So, kami singgah satu halal Indian Restaurant ni. 

Beriani and naan cheese. Air mango and strawberry lassi.
Total dinner kat sini HKD 227. Memang sangat sedap, portion pun banyak, suasana pun selesa. Habis makan, kami pun balik ke hotel yang terletak sebelah sahaja dengan building hotel kami menginap tu.
End of day 3!

Wednesday, 7 September 2016

Holiday to Macau and Hong Kong - Day 2 Part 2

Dari Carnarvon Inn, kami menapak balik ke MTR station Tim Sha Tsui. Dari situ naik MTR dan turun di station Mongkok untuk ke Ding Ding Travel. Sape Ding Ding Travel ni? Ding Ding Travel ni agensi pelancongan yang jual tiket lagi murah dari tiket kat kaunter & memang lah dia famous amous antara traveler yang berjalan tanpa pakej nih. Office Ding Ding Travel located at Sino Centre building yang terletak antara station Mongkok dan station Yau Ma Tei. Refer map MTR balik. Bila kami sampai di stesen Mongkok, rupa-rupa2nya kami lupa pula direction nak ke Sino Centre tu. Kami ada rujuk kepada blog kak Syarliz tapi seriously lupa nak catat direction. Yang aku ingat dia tulis Sino Centre tu depan Bank of China masalahnya ada beberapa Bank of China yang aku jumpa. Berpusing weh cari Sino Centre ni. Lost. 

Nak tak nak aku bukak roaming phone aku. Hp kami memang subscribe roaming tapi tak on je. Just ready for emergency then inilah kes emergency yang memaksa aku on sekejap. Bukak roaming semata-mata untuk masuk blog kak Syarliz. Haha, membantu sangat tapi aku rasa lebih mudah nak ke Sino Centre dari Station Yau Ma Tei.

Direction to Ding Ding Travel:
Turun di Stesen Yau Ma Tei. Exit A2
Pusing kiri nampak KFC and City Chain.
Jalan terus dari building KFC tu tadi sampailah ke Sino Centre, opposite Bank of China.

Station Yau Ma Tei, Exit A2

Jalan terus je sepanjang tu sehingga nampak Sino Centre

Depan Sino Centre. Memang opposite Bank of China tapi sebelah dia kena ingat gak, Cheng Hing Bank.

Naik tingkat 14, jumpa lorong ni then tu pintu masuk ke Ding Ding Travel. Open everyday.

Photo dulu dengan agent Ding Ding Travel

Kami beli tiket untuk ke Ngong Ping 360 (HKD 195/person - crystal cabin car), Disneyland (HKD 480/person) dan Peak Tram & Sky Terrace (HKD 65/person).

Selesai beli tiket, kami gerak ke station MTR Yau Ma Tei. Dari Yau Ma Tei, kami ke MTR Sentral dan tukar station menuju ke Tung Chung Station, tempat terletaknya Ngong Ping 360.

Depan Citygate Outlets. Macam JPO atau Mitsui kalau di Malaysia
Turun dari station Tung Chung, akan nampak citygate outlet ni terus. Tapi untuk ke Ngong Ping 360, dia terletak belakang building Citygate Outlets ni. So, kami ke sana dulu, balik nanti baru singgah Citygate Outlets.

Tukar tiket dulu di kaunter
Beratur juga untuk urusan tiket tapi sebab kami dah beli dari agen, so lane khas. Cepatlah sikit.

Crystal cabin car to Ngong Ping 360
Masa kami naik ke puncak ni, hujan tengah turun. So banyak view terhalang sebab kabus tebal. Kalau panas sure cantik nak tangkap gambar. Masa ni cuaca pun makin lama makin sejuk. Nampak x kaki perempuan dalam pic atas tu, they are korean. Menggigil kesejukan tapi dorang ada bawa heating pad. Orang dah biasa dengan musim sejuk katakan. Macam kami ni, nan hado.

Sampai puncak Ngong Ping 360. Baru lepas hujan. Kabus tebal yang amat
Kami sampai puncak jam 1 tgh hari macam tu. Perut pun dah lapar, dan view masa tu memang tak nampak apa. Kabus tebal amat. So kami decided cari tempat lunch.

Lunch halal food di Ebeneezer's Kebab. HKD 180 (RM 95) for nasi beriani & kebab & air.
Sangat sedap makanan dia, pastu cuaca sejuk, dapat makan yang panas-panas. Sangat puas hati. Tapi aku tak habis sebelah kebab lagi sebab banyak sangat.

Dah kenyang, baru seronok nak berjalan. Sepatutnya di hujung puncak ni ada statue Tian Tan Buddha tapi sebab kabus tebal gila memang langsung tak nampak apa-apa.

Picture credit to google. Ada 268 anak tangga.
View sekitar Ngong Ping 360 yang berkabus tebal
Disebabkan hujan dah start turun, kabus pun makin tebal, kalau orang depan pun kita tak nampak boleh langgar, jam 2.30 petang kami dah start turun ke bawah. Balik pun kami naik crystal cabin car. Luckily masa balik tak ramai pakai cabin tu, just kami berdua je untuk 1 cabin car.

Sampai bawah, terus terjah Citygate Outlets. Ramai betul orang cina ni shopping, kaya raya dorang ni ye. Menang judi ke apa. Haha

View dalam citygate
Antara outlets yang ada
Aku ada juga usha boot Timberland tapi rasanya dekat online murah lagi cuma kalau depan mata ni syok dapat pilih-pilih. My laki sempatlah rembat sepasang kasut kat Adidas Outlet dengan harga HKD 240 (RM 125). Kat dalam Citygate ni dapat WiFi free juga. Sila pandai-pandai cari.

Jam 4.30 petang kami gerak pulang. Naik MTR Tung Chung Station ---> MTR Hong Kong. Jalan kaki dalam subway (laluan underground) ke Central. Kemudian Exit J2 untuk menuju ke Lower Tram & Sky Terrace.

Exit J. Tengok signage.
Bila exit je dari J2, jalan je terus, sampai nampak dataran.

Dataran pada hari Ahad. Banyak maids Indonesia and Filipino buat picnic
Jalan je melalui dataran ni menuju ke Peak Tram
Lintas jalan untuk ke Peak Tram
Tram pusing town. Kita nak naik tram pergi ke peak. Bukan yang ni

Dari traffic light tadi, jalan je terus memanjat bukit. Agak jauh juga berjalan mendaiki bukit. Badan dah seharian letih, setiap langkah aku berjalan, perit belakang badan. Lenguh amat!

Dah hampir sampai. Nampak depan sana orang beratur panjanggggggggggg
Time kami sampai di stesen Peak Tram ni dah pukul 5 pm. Kami terus beratur je sebab dah beli tiket tapi siapa yang belum beli pun, terus beratur sahaja. Aku rasa ada la dalam 1km beratur untuk naik ke peak tu.

Disebabkan dah petang, kami tanya guard yang jaga queue tu, tempat untuk solat. Alhamdulillah, opposite building ni ada gym, tempat untuk solat. Gilir-gilir beratur dan solat.

Dari pukul 5pm beratur, pukul 6.20pm baru dapat naik tram menuju ke peak. Sabar ye. Nasib aku ada kebab balance dari Ngong Ping, aku makan buat alas masa beratur tu. Ada juga kakak Indonesia tanya kat mana aku beli kebab tu. Sebenarnya bila cuaca sejuk ni, perut pun cepat lapar. Memang kena ready something dalam back.

Tram setiap 8 minits. Gigih beratur

Bila tram sampai, semua berebut masuk sebab nak dapat seat. Benda ni luck je aku rasa. Tapi kena struggle juga cari tempat duduk weh. First sebab kita dah berdiri lama masa beratur. Second sebab aku dah seharian berjalan. Pinggang aku nak patah dah. So nak juga seat tu.

View cantik dari dalam tram menuju ke peak. Cerun 45 degree ok. Aku rasa masa tu semua benda senget.

Bila dah sampai peak, terus menuju ke level paling atas. Besar juga area peak ni. Macam bukit bendera cuma lebih tinggi.

Shops inside peak building
Night view of Hong Kong from Peak.

View dari atas ni memang SubhanaAllah, sangat cantik. Angin bertiup kuat sangat. Sejukkkkk sangat.



Hard Rock Shop at Peak & Sky Terrace, Hong Kong

Madam Tussauds at Peak and Sky Terrace, Hong Kong

Kat atas ni, kami beli mug kat Hard Rock and Madam Tussaud's untuk tambah collection. Mug Hard Rock (HKD 200) dan mug Madam Tussaud's (HKD 150). Selain tu, kat peak market ada jual banyak juga souvenirs. Kami terus beli kat situ je sebab ada banyak pilihan.

Jam 7.30 kami dah start beratur untuk balik. Nak kena beratur sekali lagi. Kena gigih juga. Angin bertiup makin kuat, cuaca makin sejuk. Below 10c masa nih. Tapi sebab angin kuat, kesejukannya sangat terasa. Beku terus muka. Yang cina-cina berskirt pendek semua tergedik, meloncat-loncat sebab nak bagi panas badan. Aku rasa tak berkesan pun.

Kami sampai ke bawah semula jam 8.15 pm, dan berjalan kaki dengan gigih sekali lagi ke MTR Central. Dari situ, kami naik MTR dan turun di MTR Tim Sha Tsui, exit D2.

Sampai bilik jam 9 malam, masak maggi, panaskan badan, betulkan pinggang dah senget tu. Hehe. Esok kita sambung day 3 di Hong Kong. To be continued!