Saturday, 2 December 2017

Berjalan Melihat Alam di Surabaya 4 Hari 3 Malam - Hari Kedua

Pagi-pagi jam 2.30 kami dah bangun. Aku? lagi mudah bangun sebab tak selesa. 1 maybe terlalu sejuk, bilik tak ada heater. Second sebab bilik tu tak sound proof langsung. Maksudnya, kat luar tu ada orang jalan ke, borak ke, aku dapat dengar. Aku boleh dengar group lelaki Malaysia yang baru sampai kat Family Homestay ni. So, aku bangun pagi tu dengan tidur ayam je. Malas nak banyak complaint cakap, aku gosok gigi, cuci muka & tukar baju. Kami pack roti yang dah beli dari Malaysia sebagai alas perut untuk breakfast & mineral water.

Pagi tu memang sangat sejuk, sesejuk winter di London. Kena pakai winter jacket lah. Kami tunggu kat ruang tamu, tunggu group lelaki Malaysian yang tengah bersiap. Berborak dengan mereka, mereka memang baru sampai jam 1 pagi gitu betul-betul dari airport, then terus bersiap untuk naik Bromo. So, dorang belum tidur lagi. Mujur orang muda, tapi ada beberapa dah tua. Dari EPF KL katanya.

Didik (our driver a.k.a boss Pranoto Didik) dah ready kat luar dengan 2 biji Jeep. As instructed, kami naik 1 Jeep, group lelaki EPF naik 1 Jeep. Jeep kami Didik yang bawa. Aku rasa around 3 am juga baru gerak dari homestay. Memang gelap gelita, langsung tak nampak apa. Yang aku tau naik Jeep tu rasa vibration 10 kuasa 3. Duh, boleh jatuh peranakan kekdahnya. Bontot pun sakit. Meloncat-loncat macam naik kuda berlari gagah atas batu-batu.

On the way tu aku nampak a few groups mat saleh tengah jalan kaki. Gila apa nak jalan kaki ke Bromo. Naik Jeep pun berejam, korang jalan kaki? Lantak korang lah. Pagi tu hujan turun. Nasib nampak tak menyebelahi kami. Patut bulan 7/8/9 bulan terbaik katanya sebab musim kemarau dah start. Tapi disebabkan dah beberapa minggu katanya tak hujan, maybe rakyat Surabaya pun nak merasa hujan juga, terkenalah pada hari kami datang. Ok, hujan tak hujan proceed je. Masa ni semua Jeep berlumba-lumba naik ke puncak Bromo.

Kami sampai betul-betul kat parking Jeep di puncak Bromo around 4.30 am. Aku ada story kat day 1 yang waktu di Surabaya ni awal kan. Walaupun waktunya awal 1 jam, tapi cuacanya awal 2 jam. Faham kan? So, subuh dah masuk jam 4.30, which kat Malaysia waktu tu subuh masuk 6.00 am gituh. So kami solat dulu kat surau di tempat parking tu. Don't worry cuma ko tak sanggup nak buka jacket, and nak ambil wuduk sebab sejukkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk gila!

Tapi kena tahan je. Tempat solat tak ada lelaki perempuan. 1 tempat je cuma agak luas. Habis solat, masih hujan, so ramai la penjual2 kat situ jual rain coat. Memula kami tak nak beli, tapi since akan basah semua, terpaksa juga beli rain coat dengan harga xingat. Around RM6 untuk 2 helai. Ok lah.

1st location adalah Penanjakan / View Point of Bromo. Didik cakap, masih mau ke penanjakan ke? Ops satu lagi, Didik ni pekat cakap loghat Indonesia. Certain dia cakap tu memang tak faham. Dia kadang-kadang pun tak faham kami cakap. Tapi kami cakap nak juga lah naik. Dah sampai kan. Dia cakap tak nampak apa-apa ni. Kami bersama group EPF cakap tak apa, nak juga tengok tempat tu.

So, kami jalan kaki. Dari parking Jeep tu, jalan kaki sikit je. Menaiki bukit guna jalan tar je pun. Tapi sebab gelap gelita kan, tak nampak, pakai torch light handphone. Ada beberapa motor akan stop & offer nak bawa ke penanjakan. Korang jangan lah terima walaupun macam mengah berjalan tu. Sungguh tak berbaloi. Mula-mula kami macam wondering juga, jauh sangat ke kena jalan kaki, sebab ramai juga guna motor untuk naik ke atas. Rupa2nya, ceh, tak letih pun.

Bila sampai kawasan penanjakan / view point tu, perghhhhhhhh beratus manusia nak tengok view menarik. Sunrise kekdahnya tapi apakan daya. Kabus tebal gila. Jarak view boleh nampak pun just 10 meter gitu je. Memang tak nampak apa-apa. Frusssssssssssssttttttnya. Ya Allah. Redha je lah. Dari jauh kami datang, musim pun dah cantik, tapi apakan daya. Percaturan Allah lebih baik. 

Ha muka frust. Tangkap juga untuk kenangan

Tunggu lagi, kononya dapat tengok tapi apakan daya. Ni dah around 6 am.

So, dah 6 am Didik suh turun. Maka berjalan kami menuju ke Jeep dengan frust. On the way naik turun tu ada banyak kedai. Ramai mengadap breakfast situ tapi aku tak berselera lagi.

Kami singgah kedai beli souvenir je. Tu pun tak banyak choices tapi kena beli sebagai kenangan.
Inilah jalan yang naik ke penanjakan & Jeep parking tepi-tepi ni. Bila penumpang naik, Jeep ni pusing kat situ je tau. Kena ada skill bawa Jeep ni.

Bila dah sampai Jeep, kami meneruskan perjalanan ke spot seterusnya. Dataran luas! Aku tak tahu apa nama tempat ni, tapi turun je dari penanjakan, akan lalu dataran yang luas ni, then semua Jeep berhenti, then kami di arahkan untuk bergambar. Kena arah tak tahan.

Didik paksa naik Jeep dia. Ikut je. Didik ni pantai photography juga.

Inilah dataran luas tu. Kabus tebal & masih sejuk. Nampak didik dengan kain pelekat dia. Kain pelekat ialah jaket Didik.

Dah puas tangkap gambar, ke stop seterusnya, panjat Gunung Bromo. Didik ada tanya siap-siap dalam Jeep, nanti nak naik kuda ke panjat tu. Dia boleh minta harga. Dapat murah. So, kami cakap tak apa, kami boleh jalan. Then Didik bagitahu, spot dia tunggu. Kena ingat sebab nanti, ada berjuta jeep parking kat dataran luas tu, ko takkan kenal mana satu jeep ko. Semua sama je. So, let's hiking.

Mula-mula start berjalan dengan dataran luas ni, ramai sungguh naik kuda. Mujur kami fit! #serious
Half way. Jauh tak kena daki? Jauh tapi boleh.

Kami mendaki slow-slow je. Follow the crowds. Cuma kena hati-hati dengan kuda yang laju. Stop sekali sekala tangkap gambar. Ok tuh. Sampai la kami sampai ke kaki tangga Gunung Bromo.

Dah sampai tu, kami tak jadi naik tangga untuk tengok kawah Gunung Bromo yang masih aktif. Kenapa? sebab hujan start turun & kabus start tebal. Kalau daki tangga pun sia-sia. Anak tangga pun tak nampak.

Belakang kami tu tangga nak naik ke kawah Bromo tapi kami sini je. Tengok kabus tebal amat.

Maka kami pun berjalan turun kembali ke Jeep. Aduh redha redha. Masa on the way turun tu, sedap sikit. Laju je jalan, sejuk-sejuk ni tak berpeluh. Kalau tak hujan, berdebu habis kawasan tu. So kena pakai mask.

Gambar seround

Then hubby singgah public toilet kat situ jap before kami cari jeep kami. Senang je sebab dah ingat kat mana Didik bagitau dia park jeep dia. Kalau korang tak ingat, pandai2 la tangkap nombor plat jeep tu. Ada juga a few aku tengok menggelabah tak jumpa jeep masing-masing.

Kami jumpa jeep tapi Didik pula tak ada. Imagine thousand of jeeps parked here. Didik ni mana plak. Kang aku curi jeep ni baru tahu. Ekekeke

Sambil tunggu Didik entah mana hilang, kami makan bekal roti kami bawa. Kat sini tak ada coverage walaupun aku roaming. Tak lama tu Didik sampai. Eh Didik terkejut kami sampai awal. Baru dia tau kami fit! Padahal kami tak panjat habis sebab kabus tebal.

Next, didik bawa kami ke Bukit Savanah a.k.a Bukit Teletubbies. Nape nama tu? Sebab macam view set patung Teletubbies tu. Haha, ye ke tak, entahla tapi wow! Cantik SubhanaAllah.

Haruslah acah-acah Che Ta tak pandang kamera sebab tak mandi! Haha

Nice sebab kat sini panas. Ada matahari keluar. Kena cepat-cepat tangkap gambar. Ramai juga belum sampai time ni

Setinggi gunung, seluas alam.


Dah puas gambar, guling-guling macam Shah Rukh Khan and Anjeli, kami gi beli jagung. Oh, jagung sini sedapppppppp, murah & manis. Nyum-nyum!



Ok, settle sini, last stop kami, Pasir Berbisik. Tapi of course there is nothing to see because kabut tebal. But Didik did stop anyway.

Kenangan kat Pasir Berbisik.

Why berbisik? Sebab kalau panas, pasir ni berbunyi seolah-olah berbisik to each other kot. Tak pun shy-shy nak cakap kuat. Bukan macam kita ni, cakap nak kuattttttt je. Ok, dah habis Pasir Berbisik, maka kami pun bergerak turun then menuju ke our homestay.

Kami arrived at Family Homestay around 11 am gituh. Dari 3 pagi keluar, 11 pagi baru balik. Mujur owner dah sediakan breakfast. So, we had our breakfast, shower & solat jamak before driver adik Didik akan pickup kami untuk ke next destination.

Our brunch. Nasi goreng. Tak sedap pun sebab telur gulung tu masin gila. Boleh darah tinggi ni.

Laki aku sempat tidur setengah jam. Penat sangat kot. Jam 12.30 pm driver dah ready, then kami bergerak pulang. Bye-bye Bromo. Kena datang lagi gayanya sebab tak ada rezeki kami kali ini. Masa kami menuruni pergunungan Bromo, matahari mula keluar dan nampak la kawasan perkampungan tanah tinggi ni.

Ke Lumajang

Kami ke next stop, tapi sangat jauhhhhhh. Tertidur aku dalam kereta sebab kepenatan. Masa on the way tu, kitaorang stop kat satu rumah makan untuk makan lunch tapi around 4 pm, di Pondok Asri di kawasan Sukodono-Lumajang. Driver pun kena google tempat makan sebab dia tak expert area tu. Mujur lah kedai dia stop sedap walaupun macam orang mewah je makan situ. Penat sampai tak amik gambar tapi makanannya sedap sangat.

Setelah berjam perjalanan, maka kami pun sampai di homestay seterusnya. Tapi waktu dah malam. Cuma ada isu sikit waktu ni. Kami kan dah serahkan semua kat Didik, & sepatutnya tour guide kat situ ada arrange hostel/homestay untuk kami, cumanya, tiba-tiba homestay tu penuh. Duh! So, kami pun menanti tempat untuk stay sambil 1 satu lagi group Malaysian yang under Didik juga.

Sambil tunggu, lepak kat warung situ. Ni kawasan perkampungan tau. Nak sampai sini boleh tahan mencabar juga. Naik bukit turun bukit, macet lagi, jalan sempit lagi. Pening-pening. Sambil tunggu kat warung, borak dengan driver. Aku suka adik Didik ni. Knowledgeable, pandai borak, lulusan Uni kekdahnya. Cuma tak de kerja. Kat warung tu ada mak cik ni niaga, bersih je. Kami orde maggi untuk makan malam tu sambil minum Luwak Coffee. Ni recommended dari driver kami & know what, sedap amat Luwak Coffee tu.

Ok, dah jumpa tempat stay, tapi rumah orang. Ha? Rumah orang kampung kat situ. Dia bagi 1 bilik untuk kami. Ok lah rumahnya bersih cuma bilik tu. Aduh! Tak selesa lagi. Bilik air kat luar. Bilik sempit. Towel tak ada tapi mujur tuan rumah tu bagi. Tapi toilet tip top. Bersih! 5 star.

Lepas aku selidik tuan rumah tu, rupanya dia pernah jadi bibik di Malaysia. Patutlah dia faham aku cakap melayu. Masa minta towel tu lah. Aku cakap nak tuala kat driver sebab driver tidur kat rumah tu juga. Tapi driver tak faham. Then tuan rumah cakap apa, aku cakap tuala. Yang lap badan, sekali dia cakap 'Ohhh towel?'. Then aku cakap 'Ya'. Ceh. Penat dok cakap ayam itik. Bila dia cakap camtu terus aku saspek dia pernah kerja Malaysia sebab prove seterusnya toilet dia bersih gila!

Malam tu aku tidur dalam kesejukan sekali lagi & tiada kipas juga sebab kawasan tanah tinggi ni. To be continued on day three. Di mana kami? Nanti aku story. Stay tuned!

Tuesday, 28 November 2017

Berjalan Melihat Alam di Surabaya 4 Hari 3 Malam - Hari Pertama

Ok perjalanan ke Surabaya kali ini adalah sempena post-birthday my husband. Kitaorang biasanya akan pilih tarikh untuk travel sebab special occasion sempena birthday aku, birthday husband and our anniversary. Tapi kena tengok tarikh dan tempat jugalah. So, this time kami pilih Surabaya tempat untuk jalan-jalan sebabnya kitaorang belum pernah sampai sana.


Harga tiket kami ke Surabaya ialah RM520 termasuk 4 kali meals (2 pergi & 2 balik) serta 20kg luggage pergi, 20kg balik. So basically ticket tu murah je kot dalam RM300 lebih tapi disebabkan luggage, si dia jadi agak mahal di situ. Luggage for international flight mahal ok nowadays, tapi nak tak nak kena beli juga. Aku tak suka pergi travel tapi buat tak baik. U get what I mean? Sebab certain travelers tak nak beli luggage tapi bawak naik 20kg dalam aircraft which aku rasa benda tu not nice. Ok stop that.

Aku menggunakan service supir semasa berada di Surabaya setelah membuat perbandingan menggunakan public transport versus driver. Kalau nak guna public transport boleh juga, tapi masa akan jadi lama. Kalau guna driver, masa cepat, boleh melawat banyak tempat namun harganya sedikit mahal berbanding pengangkutan awam.

Supir yang aku gunakan ialah dari Facebook page, Pranoto Didik. Didik ni owner business Jeep di Bromo tapi kalau kita minta dia quote untuk 4 hari 3 malam terus pun boleh. Dia akan sub pada staf dia jugalah. Masa aku dapat tu, adik dia yang jadi driver kami. Didik jadi driver kami untuk Bromo tour sahaja, selebihnya adik dialah yang bawa kami sepanjang 4 hari di sana. Caj yang dikenakan agak tinggi memandangkan hanya kami berdua. So, kalau makin ramai makin murah.

Ok, nak story sikit masa dalam flight kami dari KUL-SUB tu. Flight mengambil masa lebih kurang 2 jam 40 minit, jadi of course aku dah prebooked meals untuk kami berdua. Dan semestinya Nasi Lemak Pak Naseer menjadi pilihan kami sebagai in-flight breakfast. 


Sedang sedap aku menikmati breakfast aku, sekali aku ternampak bendasing lah dalam nasi lemak tu. 

Lihat betul-betul dalam circle merah tu
Ada rambut lah dalam nasi lemak aku. Baru makan beberapa suap, sekali ternampak rambut. Aku pantang betul nampak rambut. Terus la imagine kepala orang tu ada dandruff bagai. Terus aku tak leh makan nasi lemak tu. Laki aku jenis malas banyak hal, dia kata asingkan lah. Makan kat tempat yang tak ada rambut. Eeeeeeeee, mak memang tak boleh nak makan mengadap rambut tu. Geli geli!

Aku dengan baiknya, call flight attendant & tunjukkan benda tu pada dia. Then dia pun agak terkejut juga lah. Pastu dia tanya aku "how?", of course aku nak nasi lemak yang baru. Perut tengah berkeroncong lapar kot. Tanpa banyak soal, dia ganti set nasi lemak baru. 


Lepas habis kitaorang makan, flight attendant bagi report form untuk kitaorang isi. Actually nasi lemak ni dari Kuala Lumpur kot, then flight kami naik tu AA Indonesia, jadi semua staf pun Indonesia. Tapi harapnya form tu sampai lah ke AA HQ kan. Aku pun tak adalah nak report ke AA Facebook or nak viral ke social media lak.

Sampai je Juanda International Airport, Surabaya, jam 11 pagi waktu dorang, aku terus on roaming. Jangan tanya pasal simcard sebab aku memang tak beli local simcard. Ada promo roaming once aku on handphone, so aku terus subscribe je roaming package tu. Lagipun senang nak contact driver. Driver memang dah contact aku dari KL lagi. Bila sampai keluar gate, dia dah siap-siap tunggu.

Perjalanan day 1

Then terus kitaorang naik MPV Suzuki bergerak ke first destination, Batu. Tapi, melalui beberapa jalan di area Surabaya ni memerlukan kesabaran juga lah. Macam di Jakarta juga, macet bangat. Aku pun malas nak bergambar sangat masa on the way tu.

Warung Wareg, Malang

Around 2pm, kami cakap nk lunch. Lunch pertama kami di Surabaya ialah Nasi Ayam Penyet. Haha. Ayam penyet juga menjadi pilihan. Masa on the way ke Batu, kami melalui kawasan Malang. Malang ni famous juga untuk tempat bercuti, dan mempunyai beberapa hotel yang famous. Ok skip that, aku bukan nak story pasal Malang sebab aku tak stay pun kat Malang.

Kami lunch di Warung Wareg. Tempat ni driver yang bawa, kitaorang tak kisah pun mana-mana asal sedap. Kiki. So, dia cakap tempat ni ramai juga wisata akan stop makan, termasuklah kami.

Kedai yang bersih

Tempat makan jenis duduk bersila

Lunch kami. Ayam kampung bakar penyet manis pedas. Sedappppppppp sgt-sgt. Air Alpukat was sooo yummylicious.

Ini yang paling best. Sambil makan tengok view paddy field. Tenang gitu.

Dah selesai lunch di Warung Wareg, Malang, kami meneruskan perjalanan ke Batu. Jalannya agak sempit. Batu ni kawasan tinggi tau. Macam Cameron Highlands.

Apple Farm, Batu

Setelah beberapa jam perjalanan, kami akhirnya sampai di Apple Farm. Ini suggestion yang dibuat oleh Didik. Aku follow je. At least dapat juga kenal kawasan Batu ni. Apple Farm ni bukan jenis commercial aku rasa. Jenis banyak private property and diuruskan oleh pengusahanya. Jadi, cara nak masuk ke Apple Farm ni aku pun tak tahu. Cuma, dekat-dekat kami nak sampai, driver call orang Apple Farm ni, then dia tunjuk arah ke Apple Farm ni dengan motor dia.


Masuk ke Apple Farm adalah free. Ini yang aku suka. Tak perlu bayar entrance fee, dah tu ko boleh makan apple as many as u want, until u full, for free juga! Yang bayar hanyalah Apple bawa balik.


Apple kat sini tak lah besar tapi manissssss. Mula-mula macam malas nak makan Apple sebab macam tak masak kan. Colour tak menarik macam apples kat Australia pun. (konon). Sekali try, pasti nak lagi. Haha.


Besar juga ladang epal kat sini. Menariklah. Pastu staf situ bagi apple juice free lagi untuk kami. Air apple tu sebijik macam kita minum apple juice jual kat supermarket tapi pure. Lagi sedap sebab free kot. Ecece. Dah makan apple free, tak kan tak nak beli kan. So aku amik la dalam 10 biji apple untuk bawak balik KL. Harganya just IDR 10,000 sahaja selepas timbang. Around RM3 dapat 10 biji. Ok lah tu. Kat situ ada juga jual kerepek epal. Beli sepaket je untuk makan dalam kereta. Rasa macam kerepek nangka tuh.

Dah selesai kat Apple Farm ni, kami meneruskan perjalanan untuk ke Bromo. But before that, we all stop solat jamak Asar Zuhur kat kawasan berdekatan. Surabaya ni memang kaya dengan masjid. Sepanjang di kawasan Batu ni, aku tengok selang 200 meter je ada masjid. Kiri kanan pulak tu masjid. Dah tu masjid dorang buat lawa-lawa. Size tak besar pun, ala-ala surau je tapi design dia, macam masjid.


Masa on the way tu aku macam tersebut macam cantikkkk je masjid ni. Driver tu dengar kot hint aku. So, dia stop untuk solat jamak kat sini.

Lawa tak masjid kiut ni

Interior of the mosque
Selesai solat, kami akhirnya meneruskan perjalan ke Bromo. Nak ke Bromo ni melalui Lawang dan terus ke sana. Perjalananya mengambil masa lebih kurang 2 jam 30 minit tapi disebabkan macet dan hujan lebat, maka perjalanannya akan jadi lebih panjang. Bertabahlah.

Ni melalui bandar Malang

Kami bergerak dari Batu tu dah lewat petang. Waktu di Surabaya adalah sejam awal dari Malaysia tapi cuacanya awal 2 jam. Maksudnya waktu maghrib mereka around 5.30 petang camtu. Haha pelik kan. Dorang malam awal. So overrrrrrrthesea. Waktu kerja sama, 8am - 5pm. So bila dorang balik kerja, dah malam. Balik kerja dah waktu magrib.

Ayam Bakar Wong Solo

Before kami sampai di Bromo, kami singgah untuk dinner sekali lagi. This time around driver stopkan makan di tempat famous juga. Ayam Penyet Wong Solo. Famous kat Malaysia. Hihi


Makanannya semestilah sedap.
Menurut driver, ayam penyet memang berasal dari Surabaya. So ayam penyet is a must food to try when in Surabaya. Ok, settle makan ayam penyet, kami meneruskan perjalanan ke Homestay kami di Bromo.

Family Homestay, Bromo

Ye, pakej aku book dengan Didik adalah termasuk tempat tinggal dan transport. Sebab kena bermalam banyak-banyak tempat. Sebab malas nak pening pikir, aku suh dorang settlekan je terus.

Our stay for 1 night. Masa kami stay, ada 1 group traveler lelaki dari Malaysia juga.
Ni gambar aku ambil the next day dah.

Malam tu kami sampai around 10pm juga di Family Homestay. Homestay ni tak ada aircond. Bilik air ada dah dalam tu terus. Bilik sejuk kat sini sebab atas gunung kan. Kena pakai winter jacket dah kekdahnya. Mujur hot water ada dalam bilik air, kalau tak beku kena mandi dengan air batu.

View depan homestay kami. Nilah rupa jalan di Bromo. Belum ke puncak lagi.

From my personal opinion, aku kurang selesa stay di homestay. Kalau readers yang lebih kurang aku, kena rajin cari motel/hotel/resort di sepanjang Bromo ni. Tapi kena book awal sebab kalau last minute memang penuh. Maklumlah, Bromo ni tourist attraction from all over the world. Bukan macam Cameron tu, tempat tumpuan rakyat Malaysia je. Hehe.

Sampai, terus mandi sebab seharian berjalan, then kami tidur terus. Besok kena bangun awal. To be continued for day 2.

Tuesday, 15 August 2017

Bercuti di Siem Reap 4 Hari 3 Malam - Part 2

Ok, jom sambung hari ketiga dan hari keempat kami di Siem Reap, Cambodia.

Day 3: 9 May 2017 / Tuesday

Pagi ni kami dah bagitahu Nasri untuk gerak lewat sikit. Sebab tempat wajib pergi, Angkor Wat dah pun kami jelajah semalam. Kol 8 pagi tu kami breakfast kat hotel saja.

View depan room kami

Basically, breakfast kat hotel ni bukan jenis buffet. Ada 2 choices sahaja, American Breakfast or Cambodian Breakfast. Both pun kami tak dapat makan sebab non-halal menu. Tapi kami ambil American Breakfast excluded meat (ham/sausage). Nak roti dan telur sahaja. Cuma breakfast preparation ni slow sikit. Jenguh kami menunggu. Aku order half boiled eggs, tapi dapat hard boiled eggs. Redha sahajalah

Simple but healthy breakfast. Gitew. Kenyang ke tak belakang kira lah.

Jam 8.30 am, Nasri dah ready tunggu kami luar hotel. Pagi ni kami sepatutnya ke Lotus Lake then ke Tonle Sap Lake tapi disebabkan sudah lewat, Nasri cakap kami ke Tonle Sap Lake.

Tonle Sap Lake

Jaraknya memang jauh dari hotel kami. Mujurlah tuk-tuk Nasri ni guna motor cc besar sikit. Bukan motor 125 tu. Maka, dapatlah Nasri memecut laju memecah tanah gambut kat Siem Reap ni. Boleh tahan terloncat-loncat kami kat belakang. Jalan tak berapa nice kekdahnya.

Kami akan ke Tonle Sap Lake, satu tasik yang besar gabaknya. Kalau tengok dalam map Cambodia boleh nampak size tasik ni. Yang boleh menghubungkan sehingga ke Phnom Penh. Tasik ni dah rupa macam laut dah.

Cara nak ke Tonle Sap Lake ni kena menggunakan boat dan of course naik boat kat jeti. Caj boat ni aku tak tahulah tapi kalau berdua mahal juga. Maka Nasri dah cari geng dia, mana-mana yang nak ke lake sama dengan kami. Bila share murah sikit. Kami dikenakan caj hanya USD 10/pax.

At the jetty untuk ke Tonle Sap Lake. Kiranya belakang aku tu dah tasik dah.

Kami pergi dengan Nasri and another group from Malaysian bersama driver tuk-tuk dorang. So, dalam satu boat tu ada 8 orang termasuk driver. Tapi driver tu tak fasih Malay maka Nasri lah yang tukang explain pada kami semua.

Kanak-kanak mandi riang. Masa ni air tasik kering sebab musim kemarau.

Kat tasik ni ada 1 floating village. Penduduk sini tinggal rumah atas boat. Rumah mereka dibuat atas pelampung supaya sentiasa terapung.

Sekolah terapung di Tonle Sap Lake. Masa kami sampai, budak sekolah ni tengah beristinjak. Kelas kau dik.

Basically macam ni lah rumah mereka. Habis makan campak je dalam tasik. 

Nothing much activity kat Tonle Sap Lake ni. Just pusing-pusing dengan boat tengok perkampungan terapung ni. Then boat akan stop kat satu kedai minum atas tasik ni.

Seluar tu aku beli kat Old Market. Ada yang tanya sebab tu aku inform sini

Ada buaya untuk dimakan. Hehe. Buaya peliharaan.

Ada makcik ni dengan anak-anak datang berjual kot.

Ni ha pemandangan seluruh tasik

Dah habis pusing tasik, kami kembali semula ke daratan. Basically, bayaran USD 10/pax tu untuk pusing-pusing sahaja. Mujur Nasri join sama. Sebab katanya, kalau tak ada local Combodian, nanti tourists semua diminta bagi sedekah kat golongan unfortunate ni. Macam seguni beras gitu. Ala-ala zakat fitrah pulak tapi sebenarnya itu sindeket semata-mata sebab beras tu tak sampai pun kat mereka.

Around 10.30 am tu kami dah habis pusing Tonle Sap Lake.

Lotus Lake / Lotus Farm

Kawasan ni memang terkenal dengan penanaman Lotus Flower ni. Padahal Lotus Flower ni national flower of India and Vietnam tau. Tak ada kaitan dengan Cambodia pun tapi bunga ni banyak faedahnya ye anak-anak pembaca sekalian.

Ada untuk tujuan makan, tujuan pakaian sebab boleh jadi benang dan tujuan keagamaan. Maka penanaman Lotus ni adalah salah satu sumber rezeki penduduk di kawasan ini. Dengan bayaran Riel 4,000 / USD 1 for 2 pax, anda boleh menikmati keindahan kawasan Lotus ni.

Kekdahnya waktu aku sampai ni boleh tahan suhunya. Panas ceng-ceng.

Cantik tak?

Owner tanah ni tak heran pun masa kami sampai. Suka hati kami nak bergambar cmna pun. Dorang sibuk dok hadap lunch dorang.

Nampak mini huts kat hujung tu. Tambah sikit bayaran, anda boleh berehat kat hut tu sambil makan-makan.

Kami dan Nasri. Nasri is the best. Knowledgeable.

Lovely and beautiful Lotus

Eh sekejap ajo kami menikmati keindahan tasik lotus tu. Bergambar sahaja, tak ada nak lepak-lepak kat hut sebab takut katak & pacat. Heeeeeee.

War Museum

Dari Lotus Lake, kami ke War Museum pula. Punya jauh War Museum ni. Sebenarnya lokasi War Museum ni dekat dengan airport. makanya, macam berpatah semula kami ke arah airport sana. Nak wat camna. Nasri tak dek cakap apa-apa pun.

Entrance War Museum

Apa yang bestnya, war museum ni terletak dalam mango orchard. Cumanya ketibaan kami tidak disambut oleh sape-sape. Haha. Ko ingat ko menteri? Bukan apa, kalau kau mat saleh, ramai tau guides kat dalam museum ni yang willingly nak explain story kat korang. Tapi bila ko lahir Melayu, maka ko kena redha ko tak dilayan seperti mat saleh.

Sendu dan sentap jugaklah. Bukan kami tak mampu nak bayar tips tu. Nak cakap tak faham omputih, melampau sangat. Sepanyol pun aku reti cakaplah. Eh racist juga depa ni. Bukan apa, kalau ko tengok review kat Tripadvisor, memang ko nampak high rate musuem ni. Majority cakap sebab ada guide yang story tapi aku rasa nak bagi rate 1 star je.

Bayaran untuk museum ni adalah USD 5/pax. RM 45 juga lah untuk 2 orang kan bila dah convert duit Malaysia tu. Tiket ni beli kat travel agent yang Nasri dah bawa kami sebelum sampai ke museum ni.

Sebab tak ada guides nak story, maka kami explore sendiri sahaja


Setiap senjata yang dijumpai masa Khmer Regime tu akan dikumpul di sini dan masih berlangsung hingga kini.

Kan  aku dah cakap. Kebetulan masa kami datang musim mangga. So aku nampak mangga lebih menarik dari alat perang tu.

Tengah hari tu lapar mencanak kan, so kami decided untuk lunch di Backpacker Restaurant je sebab Nasri nanti dapat lunch free situ. Banyak juga menu kami order sebab light breakfast je pagi tadi. Total lunch kami around USD 12 juga.


Lepas lunch, kami minta Nasri hantar kami ke hotel. Kol 1 pm tu kami dah sedap beraircond dalam bilik. Kami rest and rilek je sampailah 6 pm. Then kami minta Nasri bawa kami semula ke Old Market sebab my mom nak juga souvenirs dari Combodia. Katanya dulu-dulu my brother pergi Phnom Penh ada beli silk untuk dia. Memang best pakai.

Maka gigih aku ke Old Market cari best silk. Silk ni ada banyak jenis juga. Ada murah ada mahal. Ada ori ada tiruan. Mana satu pun aku tak tahulah tapi aku beli juga demi bondaku tercinta. Pastu kami beli juga fridge magnet for our own souvenir.

Muslim Family Restaurant

Habis membeli di Old Market, dinner malam tu kami request pergi kedai makan lain selain yang kami pernah jejak. Maka Nasri bawa ke restaurant sebelah Backpacker Restaurant, namanya Muslim Family Restaurant. Jangan salah paham na. Muslim Family Restaurant and Muslim Family Kitchen adalah 2 restaurant yang berbeza.


Muslim Family Restaurant ni terletak betul-betul masjid di perkampungan muslim di Siem Reap ni. Tapi masa kami datang tak ada customer langsung. Mungkinkah belum dinner time? Entahlah. Aku pun tak tahu. Tapi kedai ni ramai juga orang famous pernah datang termasuklah arwah MB Kelantan, Nik Aziz Nik Mat tu. Datang buat korban kot.

Total dinner kami malam tu was USD 15. Lepas dinner, kami minta Nasri stop sekali lagi kat Asia Market untuk jalan-jalan beli jajan. Hiks. Then balik hotel, zzzzzzzzzzzzz. Itu sahaja aktiviti di hari ketiga kat Siem Reap.

Day 4: 10 May 2017. Wednesday.

Jam 8 am kami breakfast kat hotel, dengan menu yang sama. Kami ambil American Brekfast excluded ham/sausage. Then my hubby request for extra egg to replace with ham/sausage but they gave us fruits instead of extra eggs. Boleh la.

Habis breakfast sambung rilex kat hotel lagi. Memang nothing much activity kami buat kat Siem Reap ni. Jam 12 pm kami check out and request Nasri to send to to airport dah. Flight kami ke KUL jam 2.55 pm.

Angkor National Museum

Cuma sebelum kami sampai airport, kami minta Nasri stop kat depan Angkor National Musuem. Just untuk aku check in dalam apps. Haha. Tak masuk pun sebab macam tak berminat dah nak masuk museum lagi.

Then kami sampai airport tu awal juga lah. Aku bayar Nasri dengan USD 40 seperti dijanji tapi Nasri nak return USD 10. Katanya kami tak kemana-mana sangat. Tapi aku tolak, cakap tak pelah. Sedekah je. Maybe itinerary korang tak pack macam kami, korang boleh minta discount lagi dengan Nasri.

Pastu terkejutlah kami berdua tengok suasana airport Siem Reap ni kat departure area. Tak ada souvenirs shop or coffee shop pun. Ada 1 kedai restaurant Malaysia kat situ tapi jual non halal. Menu dia memang pork semua gituh. Hubby ajak minum kopi je tapi aku tak nak. Entahlah. Tak selesa kot.

Then aku call Nasri, tapi tak angkat pula mamat ni. Agaknya sibuk merempit atas jalan nak balik tidur kot. Hish,...kalau cepat kami call, sempatlah juga suh dia patah balik bawa kami ke kedai makan dulu. Tak lama lepas tu, Nasri call aku balik. Oh, FYI, aku memang buat roaming sajo. Nasri cakap dia dah kat town tapi dia dapat je datang balik untuk ambil kami. Tapi rasa bersalah menyelubungi hati dan perasaan kami. Kah kah. Tak jadi suh dia pickup semula. Nasri cakap airport tu memang tak ada kedai halal. Maka, redha lah kami.

Air segelas pun kami tak dek. Then bila dah check in, rupa2nya kat departure hall tu, banyak je franchise shops dalam tu macam Burger King and Costa Coffee. So, we decided to drink coffee and hubby ordered Veggie Salad kat Costa Coffee tu. Kekdahnya flight lama lagi, then kami pun agak kebulur dah. Order kat situ untuk alas perut dulu.

Dalam flight balik ke KUL, kami memang dah prebooked meals. Makan lah kami dalam kapal. Tepi aku tu ada sorang aunty, dia tegur aku since aku baca novel omputih kot. Tanya aku holiday dengan sape & etc2. At first aku ingat aunty tu Chinese, rupa2nya Malay la bila dia tunjuk video cucu dia dalam hp dia. Sebab apa aku ingat aunty tu Chinese? Biarlah rahsia. Ekeke. Tapi dia datang holiday dengan anak bujang dia. Mujur aku dah kahwin. Eh? Then ada juga dia bebel, katanya nyesal datang Siem Reap lama-lama. Boring, tak ada apa. Macam regrets benar.

Kesian aunty tu. Maybe dia expect banyak tempat shopping macam KL kot. Memang Siem Reap ni tak membangun seperti KL tapi of course Siem Reap ni ada its own charm kan. For me, aku suka je sebab aku dapat tengok building, architecture, peoples and of course other cultures. That's why I love to travel. I try to enjoy and love every places I walk into. Repeat or not, it's another story. So far aku belum pernah repeat tempat aku pergi, maybe rasa adventure tu dah tak ada kalau repeat. Lagipun banyak lagi tempat yang belum aku explore.

Ok, tu sahaja perkongsian aku ke Siem Reap selama 4 hari 3 malam. Nanti aku share budget dan itinerarynya. Thanks for reading. Kalau sudi, please leave your comments below.