Tuesday, 15 August 2017

Bercuti di Siem Reap 4 Hari 3 Malam - Part 2

Ok, jom sambung hari ketiga dan hari keempat kami di Siem Reap, Cambodia.

Day 3: 9 May 2017 / Tuesday

Pagi ni kami dah bagitahu Nasri untuk gerak lewat sikit. Sebab tempat wajib pergi, Angkor Wat dah pun kami jelajah semalam. Kol 8 pagi tu kami breakfast kat hotel saja.

View depan room kami

Basically, breakfast kat hotel ni bukan jenis buffet. Ada 2 choices sahaja, American Breakfast or Cambodian Breakfast. Both pun kami tak dapat makan sebab non-halal menu. Tapi kami ambil American Breakfast excluded meat (ham/sausage). Nak roti dan telur sahaja. Cuma breakfast preparation ni slow sikit. Jenguh kami menunggu. Aku order half boiled eggs, tapi dapat hard boiled eggs. Redha sahajalah

Simple but healthy breakfast. Gitew. Kenyang ke tak belakang kira lah.

Jam 8.30 am, Nasri dah ready tunggu kami luar hotel. Pagi ni kami sepatutnya ke Lotus Lake then ke Tonle Sap Lake tapi disebabkan sudah lewat, Nasri cakap kami ke Tonle Sap Lake.

Tonle Sap Lake

Jaraknya memang jauh dari hotel kami. Mujurlah tuk-tuk Nasri ni guna motor cc besar sikit. Bukan motor 125 tu. Maka, dapatlah Nasri memecut laju memecah tanah gambut kat Siem Reap ni. Boleh tahan terloncat-loncat kami kat belakang. Jalan tak berapa nice kekdahnya.

Kami akan ke Tonle Sap Lake, satu tasik yang besar gabaknya. Kalau tengok dalam map Cambodia boleh nampak size tasik ni. Yang boleh menghubungkan sehingga ke Phnom Penh. Tasik ni dah rupa macam laut dah.

Cara nak ke Tonle Sap Lake ni kena menggunakan boat dan of course naik boat kat jeti. Caj boat ni aku tak tahulah tapi kalau berdua mahal juga. Maka Nasri dah cari geng dia, mana-mana yang nak ke lake sama dengan kami. Bila share murah sikit. Kami dikenakan caj hanya USD 10/pax.

At the jetty untuk ke Tonle Sap Lake. Kiranya belakang aku tu dah tasik dah.

Kami pergi dengan Nasri and another group from Malaysian bersama driver tuk-tuk dorang. So, dalam satu boat tu ada 8 orang termasuk driver. Tapi driver tu tak fasih Malay maka Nasri lah yang tukang explain pada kami semua.

Kanak-kanak mandi riang. Masa ni air tasik kering sebab musim kemarau.

Kat tasik ni ada 1 floating village. Penduduk sini tinggal rumah atas boat. Rumah mereka dibuat atas pelampung supaya sentiasa terapung.

Sekolah terapung di Tonle Sap Lake. Masa kami sampai, budak sekolah ni tengah beristinjak. Kelas kau dik.

Basically macam ni lah rumah mereka. Habis makan campak je dalam tasik. 

Nothing much activity kat Tonle Sap Lake ni. Just pusing-pusing dengan boat tengok perkampungan terapung ni. Then boat akan stop kat satu kedai minum atas tasik ni.

Seluar tu aku beli kat Old Market. Ada yang tanya sebab tu aku inform sini

Ada buaya untuk dimakan. Hehe. Buaya peliharaan.

Ada makcik ni dengan anak-anak datang berjual kot.

Ni ha pemandangan seluruh tasik

Dah habis pusing tasik, kami kembali semula ke daratan. Basically, bayaran USD 10/pax tu untuk pusing-pusing sahaja. Mujur Nasri join sama. Sebab katanya, kalau tak ada local Combodian, nanti tourists semua diminta bagi sedekah kat golongan unfortunate ni. Macam seguni beras gitu. Ala-ala zakat fitrah pulak tapi sebenarnya itu sindeket semata-mata sebab beras tu tak sampai pun kat mereka.

Around 10.30 am tu kami dah habis pusing Tonle Sap Lake.

Lotus Lake / Lotus Farm

Kawasan ni memang terkenal dengan penanaman Lotus Flower ni. Padahal Lotus Flower ni national flower of India and Vietnam tau. Tak ada kaitan dengan Cambodia pun tapi bunga ni banyak faedahnya ye anak-anak pembaca sekalian.

Ada untuk tujuan makan, tujuan pakaian sebab boleh jadi benang dan tujuan keagamaan. Maka penanaman Lotus ni adalah salah satu sumber rezeki penduduk di kawasan ini. Dengan bayaran Riel 4,000 / USD 1 for 2 pax, anda boleh menikmati keindahan kawasan Lotus ni.

Kekdahnya waktu aku sampai ni boleh tahan suhunya. Panas ceng-ceng.

Cantik tak?

Owner tanah ni tak heran pun masa kami sampai. Suka hati kami nak bergambar cmna pun. Dorang sibuk dok hadap lunch dorang.

Nampak mini huts kat hujung tu. Tambah sikit bayaran, anda boleh berehat kat hut tu sambil makan-makan.

Kami dan Nasri. Nasri is the best. Knowledgeable.

Lovely and beautiful Lotus

Eh sekejap ajo kami menikmati keindahan tasik lotus tu. Bergambar sahaja, tak ada nak lepak-lepak kat hut sebab takut katak & pacat. Heeeeeee.

War Museum

Dari Lotus Lake, kami ke War Museum pula. Punya jauh War Museum ni. Sebenarnya lokasi War Museum ni dekat dengan airport. makanya, macam berpatah semula kami ke arah airport sana. Nak wat camna. Nasri tak dek cakap apa-apa pun.

Entrance War Museum

Apa yang bestnya, war museum ni terletak dalam mango orchard. Cumanya ketibaan kami tidak disambut oleh sape-sape. Haha. Ko ingat ko menteri? Bukan apa, kalau kau mat saleh, ramai tau guides kat dalam museum ni yang willingly nak explain story kat korang. Tapi bila ko lahir Melayu, maka ko kena redha ko tak dilayan seperti mat saleh.

Sendu dan sentap jugaklah. Bukan kami tak mampu nak bayar tips tu. Nak cakap tak faham omputih, melampau sangat. Sepanyol pun aku reti cakaplah. Eh racist juga depa ni. Bukan apa, kalau ko tengok review kat Tripadvisor, memang ko nampak high rate musuem ni. Majority cakap sebab ada guide yang story tapi aku rasa nak bagi rate 1 star je.

Bayaran untuk museum ni adalah USD 5/pax. RM 45 juga lah untuk 2 orang kan bila dah convert duit Malaysia tu. Tiket ni beli kat travel agent yang Nasri dah bawa kami sebelum sampai ke museum ni.

Sebab tak ada guides nak story, maka kami explore sendiri sahaja


Setiap senjata yang dijumpai masa Khmer Regime tu akan dikumpul di sini dan masih berlangsung hingga kini.

Kan  aku dah cakap. Kebetulan masa kami datang musim mangga. So aku nampak mangga lebih menarik dari alat perang tu.

Tengah hari tu lapar mencanak kan, so kami decided untuk lunch di Backpacker Restaurant je sebab Nasri nanti dapat lunch free situ. Banyak juga menu kami order sebab light breakfast je pagi tadi. Total lunch kami around USD 12 juga.


Lepas lunch, kami minta Nasri hantar kami ke hotel. Kol 1 pm tu kami dah sedap beraircond dalam bilik. Kami rest and rilek je sampailah 6 pm. Then kami minta Nasri bawa kami semula ke Old Market sebab my mom nak juga souvenirs dari Combodia. Katanya dulu-dulu my brother pergi Phnom Penh ada beli silk untuk dia. Memang best pakai.

Maka gigih aku ke Old Market cari best silk. Silk ni ada banyak jenis juga. Ada murah ada mahal. Ada ori ada tiruan. Mana satu pun aku tak tahulah tapi aku beli juga demi bondaku tercinta. Pastu kami beli juga fridge magnet for our own souvenir.

Muslim Family Restaurant

Habis membeli di Old Market, dinner malam tu kami request pergi kedai makan lain selain yang kami pernah jejak. Maka Nasri bawa ke restaurant sebelah Backpacker Restaurant, namanya Muslim Family Restaurant. Jangan salah paham na. Muslim Family Restaurant and Muslim Family Kitchen adalah 2 restaurant yang berbeza.


Muslim Family Restaurant ni terletak betul-betul masjid di perkampungan muslim di Siem Reap ni. Tapi masa kami datang tak ada customer langsung. Mungkinkah belum dinner time? Entahlah. Aku pun tak tahu. Tapi kedai ni ramai juga orang famous pernah datang termasuklah arwah MB Kelantan, Nik Aziz Nik Mat tu. Datang buat korban kot.

Total dinner kami malam tu was USD 15. Lepas dinner, kami minta Nasri stop sekali lagi kat Asia Market untuk jalan-jalan beli jajan. Hiks. Then balik hotel, zzzzzzzzzzzzz. Itu sahaja aktiviti di hari ketiga kat Siem Reap.

Day 4: 10 May 2017. Wednesday.

Jam 8 am kami breakfast kat hotel, dengan menu yang sama. Kami ambil American Brekfast excluded ham/sausage. Then my hubby request for extra egg to replace with ham/sausage but they gave us fruits instead of extra eggs. Boleh la.

Habis breakfast sambung rilex kat hotel lagi. Memang nothing much activity kami buat kat Siem Reap ni. Jam 12 pm kami check out and request Nasri to send to to airport dah. Flight kami ke KUL jam 2.55 pm.

Angkor National Museum

Cuma sebelum kami sampai airport, kami minta Nasri stop kat depan Angkor National Musuem. Just untuk aku check in dalam apps. Haha. Tak masuk pun sebab macam tak berminat dah nak masuk museum lagi.

Then kami sampai airport tu awal juga lah. Aku bayar Nasri dengan USD 40 seperti dijanji tapi Nasri nak return USD 10. Katanya kami tak kemana-mana sangat. Tapi aku tolak, cakap tak pelah. Sedekah je. Maybe itinerary korang tak pack macam kami, korang boleh minta discount lagi dengan Nasri.

Pastu terkejutlah kami berdua tengok suasana airport Siem Reap ni kat departure area. Tak ada souvenirs shop or coffee shop pun. Ada 1 kedai restaurant Malaysia kat situ tapi jual non halal. Menu dia memang pork semua gituh. Hubby ajak minum kopi je tapi aku tak nak. Entahlah. Tak selesa kot.

Then aku call Nasri, tapi tak angkat pula mamat ni. Agaknya sibuk merempit atas jalan nak balik tidur kot. Hish,...kalau cepat kami call, sempatlah juga suh dia patah balik bawa kami ke kedai makan dulu. Tak lama lepas tu, Nasri call aku balik. Oh, FYI, aku memang buat roaming sajo. Nasri cakap dia dah kat town tapi dia dapat je datang balik untuk ambil kami. Tapi rasa bersalah menyelubungi hati dan perasaan kami. Kah kah. Tak jadi suh dia pickup semula. Nasri cakap airport tu memang tak ada kedai halal. Maka, redha lah kami.

Air segelas pun kami tak dek. Then bila dah check in, rupa2nya kat departure hall tu, banyak je franchise shops dalam tu macam Burger King and Costa Coffee. So, we decided to drink coffee and hubby ordered Veggie Salad kat Costa Coffee tu. Kekdahnya flight lama lagi, then kami pun agak kebulur dah. Order kat situ untuk alas perut dulu.

Dalam flight balik ke KUL, kami memang dah prebooked meals. Makan lah kami dalam kapal. Tepi aku tu ada sorang aunty, dia tegur aku since aku baca novel omputih kot. Tanya aku holiday dengan sape & etc2. At first aku ingat aunty tu Chinese, rupa2nya Malay la bila dia tunjuk video cucu dia dalam hp dia. Sebab apa aku ingat aunty tu Chinese? Biarlah rahsia. Ekeke. Tapi dia datang holiday dengan anak bujang dia. Mujur aku dah kahwin. Eh? Then ada juga dia bebel, katanya nyesal datang Siem Reap lama-lama. Boring, tak ada apa. Macam regrets benar.

Kesian aunty tu. Maybe dia expect banyak tempat shopping macam KL kot. Memang Siem Reap ni tak membangun seperti KL tapi of course Siem Reap ni ada its own charm kan. For me, aku suka je sebab aku dapat tengok building, architecture, peoples and of course other cultures. That's why I love to travel. I try to enjoy and love every places I walk into. Repeat or not, it's another story. So far aku belum pernah repeat tempat aku pergi, maybe rasa adventure tu dah tak ada kalau repeat. Lagipun banyak lagi tempat yang belum aku explore.

Ok, tu sahaja perkongsian aku ke Siem Reap selama 4 hari 3 malam. Nanti aku share budget dan itinerarynya. Thanks for reading. Kalau sudi, please leave your comments below.

Tuesday, 25 July 2017

Bercuti di Siem Reap 4 Hari 3 Malam - Part 1

Warning. This entry might be a long post as I will summary everything into 2 Parts only. Kalau berepisod 3,4,5 maybe aku tak sambung-sambung dah, at the end, every travel post aku tak pernah habis. I don't know why. 

Trip ke Siem Reap ni sepatutnya berempat tapi my two friends tak dapat pergi since both of them have issues yang tak dapat dielakkan. So, last sekali, aku pergi dengan my one and only travel partner, my lovely husband.

Flight Ticket

Tiket kami beli of course melalui sale Air Asia, #alwaysinmyheart yang sekarang ni agak payah nak jumpa sale macam 3 to 4 years back. It's either aku tak gigih seperti dulu lagi or tempat travel aku nak pergi tu too hot to sale.


Total damage untuk flight tickets including in-flight meals pergi balik for 2 and luggage pergi balik adalah RM430.00. Luggage sekarang makin lama makin naik harga aku perasan. Demmm.. Semua benda nak naik harga nowadays.

Travel aku kali ini hanyalah ke Siem Reap semata-mata. Aku tak pergi ke Phnom Penh. Ada certain travellers, dorang buat Siem Reap - Phnom Penh - Siem Reap. My cuti kali ini more to rilex and easy dan bukannya hectic and tiresome itinerary. So, Phnom Penh is out of my list walaupun aku belum pernah menjejakkan kaki ke Phnom Penh tu.

Hotel

Dah beli tiket, aku usha hotel pula. Hotel memang bersepah kat Siem Reap ni. Siem Reap ni receives visitors from all over the world tau. Bandar Siem Reap memang bersepah dengan tourists. So, mencari hotel adalah sangat mudah dan murah di sana. After searching through agoda, booking.com, traveloka, trivago, and all websites for hotel search ni, aku berminat lah dengan satu hotel baru ni.

Kalau booking hotel, ramai mencari hotel yang berdekatan dengan Night Market and Little Pub Street sebab kat situ malam-malam memang sangat happening. Happening dengan pub lah. Kalau sesiapa yang tak ada transportation memang sesuailah tapi disebabkan aku plan nak cari supir/driver sepanjang aku kat sana, so, cari hotel jauh sikit dari city centre pun tak ada masalah lah.

Jadi aku booking hotel nama Anusa Residence & Spa. Hotel ni jauh dari city centre, tak dapat sampai dengan jalan kaki tapi ini hotel baru dan memang superb. Aku sangat puas hati. 



Harga hotel masa aku booking ni RM450 for 4 days and 3 nights including breakfast. Hotel ni memang sangat sesuai untuk sesiapa nak honeymoon. Best sangat. 5 stars aku bagi rate.

Supir/Tuk-tuk Driver

Supir or driver ni aku booked awal-awal sebelum pergi. Nak cari supir tak susah pun, leh search kat facebook page Backpackers Buddy Malaysia (BBM) or any travel blogs yang ada. Tapi kena riki-riki harga berapa mereka charge per day and depends juga dengan aktiviti kita.


Nama driver kami, Nasri. Contact melalui facebook. Dia caj kami USD 40/4 days. Contact number dia is +855 96 998 7679. Nasri ni muslim. Asalnya pemalu tapi kalau kita banyak tanya, banyak yang dia cerita. Dia origin from Siem Reap and fasih berbahasa melayu sebab pernah kerja kat Malaysia. Muda lagi belum kahwin. Eh aku macam nak promo suh orang cari jodoh pulak 😁😂

Day 1: 7 May 2017/Sunday

Dari rumah kami park kereta kat Putrajaya Sentral then took KLIA Express to KLIA2. Caj KLIA Express around RM10 one way. Proses check in lama sangat sebab airport busy dengan sooooooooooo many people. Aku rasa time tu memang sume orang dapat grab free seats and semua orang pergi travel. Punya lama proses check in sebab long queue. Last-last ada announce final call for our flight and terus boleh proceed to counter khas. 

Flight kami supposedly departed at 1.05 pm tapi disebabkan masalah teknikal, flight delayed. Ini bukan delay sikit-sikit, ini major delay ni. Delayed until 3.40 pm. Siap tukar gate, tukar aircraft lagi. AirAsia took responsibility by distributing mineral water to all of us. Cafe tak banyak sekitar gate kami tu. Ramai juga yang kebuluran including us tapi konsep redha sahajalah since semua orang nampak tenang.

Finally, we departed at 4.00 pm. Mujurlah juga plan itinerary kami ni just rilex and easy. Kalau plan nak ke Phnom Penh bagai, mahu aku stress. After 2 hours flight, kami sampai di Siem Reap International Airport at 5.15 pm (local time). Aku dah whatsApp Nasri awal-awal pasal flight delay. Airport Siem Reap ni kecil je tapi busy juga sebab ramai tourists. So, bila kat immigration jadi slow and lama. erghhhh...Bila keluar je dari arrival gate, Nasri dah tercongok luar airport pengang nama kami malu-malu. Ceh.

Kami naik tuk-tuk Hard Rock Nasri (sebab tuk-tuk dia ada sticker Hard Rock), menuju ke hotel untuk check in. Hotel memang sangat nice seperti dalam gambar masa kami book. Bilik kami just in front of pool. Bestnya. Hotel room, bathroom, bathtub is huge. Memang highly recommended sangat hotel ni.


We asked Nasri to wait for us. Settle check in, kami terus pergi dinner di halal restaurant. Ada a few halal restaurant kat Siem Reap ni, and kami suruh je Nasri bawa kami pergi mana-mana yang dia tahu. He took us to Siem Reap Backpackers Restaurant sebab restaurant ni kira milik orang-orang dia juga. Kiranya, Nasri macam bekerja dengan team tourism SiemReapBackpacker ni.






Amok bersama sambal belacan.

Kami ordered Lembu Naik Bukit and Amok. Special local cuisine yang must try kalau ke Siem Reap. Rasa Lembu Naik Bukit tu memang sedap sangat and Amok tu sebenarnya rasa sebijik macam ikan masak lemak cili padi. Disebabkan kami kelaparan, memang habis lah makan malam tu. Total dinner was USD10.50.

Hard Rock Cafe Siem Reap


Settle makan, we asked Nasri to bring us to Hard Rock Cafe first sebab nak kumpul collection kami. Lepas beli beberapa benda yang perlu kat Hard Rock, kami straight away balik ke hotel sebab esok nak tour Angkor Wat. Malam tu before tidur, berendam dulu dalam fantastic bathtub.

Day 2: 08 May 2017/Monday

Sebenarnya sebelum aku datang Siem Reap ni, aku dah tengok video kat youtube pasal sunrise di Angkor Wat. Nak tengok sunrise tu kena pergi ke Angkor around 4.30 am camtu. Disebabkan aku dan laki aku tak gigih sangat nak capture moment sunrise tu, maka kami bagitahu Nasri siap-siap yang kami nak pergi lewat sikit. Kekdah sayangkan tidur lagi dari tengok sunrise.

Maka, pada pagi ni, kami just ke Angkor Wat jam 6am. Kalau kat Malaysia cerah dia macam 7am. So dah terang. Tak de sunrise lagi dah. Kami naik tuk-tuk menuju ke Angkor Wat.

On the way to school ye dik. Sorang bagus dah siap pakai helmet, sorang lagi pakai cap je.

Lalu Regency Angkor Hotel

Pasar kecil pagi-pagi

Another 3KM to ticket booth

Inilah ticket booth tu
First kena ke ticket counter yang terletak sangat jauh dari Angkor tu sendiri. Hampeh la. Tiket nak masuk ke Angkor dah naik harga. Now harga tiket masuk ke Angkor Wat is USD 37 each. Kalau convert dengan matawang Msia yang tengah jatuh terus tu, jadilah dalam RM160 seorang.

Don't forget to smile for your ticket.

Angkor Wat and Angkor Archaeological Park

Around 7 am local time, kami sampai di depan Angkor Wat. Masa ni memang dah panas terik. Dasyat juga panasnya. Pagi-pagi lagi aku dah pakai hat. Tapi dapat je aku tangkap moment-moment nice kat tasik kering tepi Angkor Wat ni.

Sunrise at Angkor Wat

Monk is praying

King Bathtub






Fuhhh..., besar amat Angkor Wat ni. Ambil masa berjam-jam juga untuk tour. Kami tak hire any tour guide pun. Jalan sendiri sahaja. Tak habis pusing semua tempat, my hubby bising perut dia sakit. Nak masuk toilet. Masalahnya memang tak ada toilet kat dalam kawasan ni. Tanya ada beberapa guide yang kami jumpa, tapi tak faham dorang cakap sebab dorang tak berapa fluent English.

Last-last, kami ke depan temple ni. Kat depan temple ni ada banyak kedai dan pasar-pasar jualan. Ada satu cafe beraircond, kami guna toilet dorang. Just pay Riel 1000 kalau bukan customer. Then lepas tu kami ke tuk-tuk yang mana Nasri sedap tidur pasang hammock kat tuk-tuk dia. 

Kami minta breakfast dulu kat tuk-tuk. Kami dah bawa bekal siap-siap dari Malaysia. Ada aku bawa sebuku roti gardenia dengan satu tin tuna. Wah, kemain kami melahap atas tuk-tuk tu. Lapar + haus amat. Mujur Nasri provide cold mineral water. Canggih tuk-tuk dia. Macam-macam ada.

Dah kenyang makan, kami proceed to another tempat. Archaeological Park ni besar. Ada beberapa temples dalam satu park ni. 








Bayon Temple

Elephant Terrace. King bersantai tengok perlawanan gajah

12 kubur King's wives

Victory gate. Kalau king menang dari perang, dia akan masuk melalui gate ini


Basically tour Angkor ni memang perlukan banyak tenaga. Sebab kita kena berjalan dari satu temple ke another temple. Dah tu temple dalam tu besar-besar. Lenguh nak explore setiap tempat. Mengikut Nasri, tourists lain datang berhari-hari. Kalau tak puas satu hari, esok datang lagi. Tapi tak lah bagi kami. Satu hari tour semua temple pun dah penat. Nasri asyik stop banyak tempat, kami pula serba salah kalau tak nak pergi. Dia dah bawa. Ikutkan kaki dah tak larat nak menapak.

Lepas buat tour Angkor Archaeological Park, kami requested untuk balik ke hotel. Tak larat dah. Nak recharge battery body. So, kami lunch di hotel sahaja. Aku bawa bekal nasi Brahim dari Malaysia. Request pinggan dari hotel, then aku panaskan nasi dalam kettle sahaja. Rendam dengan air panas. Dah kenyang, solat then membuta sekejap. Syok!

Killing Field

Jam 3 petang, kami request Nasri datang ambil kami semula di hotel. Dia bawa kami ke Killing Field. Nak masuk Killing field ni tak perlu bayar apa-apa. FOC. Bagus datang sini, dapat tengok Khmer Regime dari tahun 1975 - 1979. Sedih tau tengok rakyat Kemboja ni suffer. Sekitar 3 juta rakyat kena bunuh. Kami dapat explanation dari Nasri je sebab family dia pun terkena sama. 


Ada 1 mini museum, dibuat oleh 'volunteers' warga Jepun. Melalui lukisan kartun, ada seorang rakyat yang selamat dari dibunuh oleh regime Khmer. Bila aku tengok paintings tu, eh macam tak sanggup je rasa.

Lukisan dalam mini museum tu. Ada ceritanya sekali


Tengok gambar je pun dah rasa scary.

Artisan D'Angkor

Dari Killing Field, kami ke Artisan D'Angkor. Tempat handicraft and shopping yang famous di Siem Reap. Masa kami sampai, ada seorang guide bawa tour ke workshop dorang. Dapatlah tengok stone and wood craving dari craftsmen ni. Sangat-sangat talented mereka ni and of course everything is expensive here. Nak buat bukan mudah kan. Mostly craftsmen ni ada disabilities, macam deaf and mute.



Ini shop di Artisan D'Angkor. Tapi kami hanya melihat dan sentuh-sentuh sahaja. Belinya taklah.

Old Market Siem Reap

Dari Artisan D'Angkor, kami dibawa ke Old Market. Menurut Nasri, some tourists spent about 2 hours doing shopping here tapi kami hanya jalan setengah je dah habis. Haha. Plan bukan nak shopping datang Siem Reap ni.

Old Market. Pic source: Google

Pic source: Google. Ada banyak souvenirs yang dijual di Old Market ni cuma kena pandai bargain.
Then kami berdua decided untuk lepak minum coffee kat coffee shop. Sebenarnya ada banyak famous and hipster cafe kat sini. Memula kami nak minum di Sister Srey Cafe tapi cafe tu tutup pula masa kami pergi. So melepas nak try kat cafe tu.

So kami decided untuk lepak minum kat Noi Cafe sahaja. Sedap juga coffee dia.

Then kami jalan ke Art Centre Night Market. Nak lintas jalan punya susah.


Art Centre Night Market located in front of Old Market sahaja.

Barang-barang yang dijual sama sahaja seperti Old Market.
Jam 7 malam Nasri ambil kami kat sekitar Old Market then bawa kami dinner di Muslim Family Kitchen Restaurant. Kedai ni terletak depan Siem Reap Backpackers Retaurant tu je. Kat situ aku makan fried rice, ikan goreng and spring rolls. Makanan kat sini semua sedap-sedap. Total dinner kami malam tu USD 14.50.



Lepas dinner, kami request Nasri untuk drop di Night Market and Little Pub Street. Kami jalan-jalan sekitar tu. Then kami ambil massage dengan harga USD 5/pax sebab dah letih berjalan seharian tapi tak berapa best massage tu sebab dorang buat sambil lewa sahaja. Then aku perasan lah dorang ni, macam pilih mat saleh je. Kalau mat-mat saleh, beria ajak. Bagi treatment elok-elok. Racist sungguh.

Asia Market. Source: Google
Lepas massage, kami drop kat satu mini market. Nama dia Asia Market. Kat sini barang-barang dia murah juga contohnya raw coffee. Kalau nak try coffee cambodia, boleh beli kat sini. Tak perlu bargain. Ada macam-macam barang menariklah kat sini. Harga dalam USD. Boleh bayar dalam USD. Nanti balance dia bagi dalam USD+Riel. Lepas shoppping apa patut, kami pun balik ke hotel then tidur.

To be continued part 2 for day 3 and 4 di Siem Reap. Tak banyak dah aktiviti sebab major attraction di Siem Reap ni adalah Angkor tu sahaja. Yang lain-lain adalah tambahan sahaja.