Friday, 13 January 2017

Persediaan ke Perth, Western Australia

Kali ini aku nak cerita travel aku ke Perth last September 2016. Travel sempena post birthday my-other-half. Nak celebrate masa birthday month dia tak dapat pulak sebab memasing busy. So, bulan September adalah bulan terbaik sebab semester baru start & of course no assignments, no quiz & no test yet. Lagipun, bulan September adalah musim Spring di Perth.

Kenapa Perth? Sebab dekat dan murah dan masih dapat merasa 4 musim. Perth ni terletak dekat Western Australia (WA). Ada cakap Perth ni is an isolated city on earth. Katanya ibu negara Australia, Canberra lagi jauh dari Jakarta, Indonesia. Tapi apa-apa pun, Perth masih ada keistimewaanya dan menarik ramai tourist Malaysian untuk pergi termasuklah aku. Walaupun Perth bukanlah mengalami 4 musim yang ketara, tapi kewujudannya masih ada. Sesiapa yang nak travel to Perth, kena tahu bulan-bulan terbaik nak pergi mengikut musim:


Tiket

Banyak airlines yang pergi Perth. Korang boleh google or pakai skyscanner sahaja tapi sebagai frequent flyers Air Asia, aku amik tiket AA sajo. Nak kata murah tak juga, nak kata mahal pun tak juga. Sedang-sedang jo sebab aku beli bukan time hot zero fare bagai tuh. Beli di kala tak tahu nak surf web apa, saje jenguk-jenguk AA, jumpa tiket Perth murah. Gitulah


Total harga tiket untuk 2 orang adalah RM1,652.12. Lebih kurang RM800 seorang. Tiket aku ni termasuk luggage 20kg pergi, 30kg balik, meals untuk 2 orang masa balik. Time pergi tak amik makan sebab tak selera weh nak makan pagi-pagi buta.

Insurans


Korang semua jangan lupa beli travel insuran. Dah banyak tragedi kat oversea pada orang tak beli insurans. Dulu-dulu aku pun tak beli, jimat duit kekdahnya tapi sejak banyak tragedi jadi kat oversea, aku insaf juga. Especially kalau trip jauh (lebih 4 jam) dan lama (lebih 4 hari). Ataupun beli jelah insuran walau kemana kita travel. Insuran untuk ke Perth ni aku ambil dari Kurnia Travel Supreme, harganya hanya RM26 untuk seorang. Murah kan compare apa-apa jadi, apalah sangat nilai RM26 tu.

Visa

Macam blog-blog lain juga, Malaysian perlukan visa untuk masuk Australia. Aku apply visa melalui email sahaja. Emel particular details (copy passport, mobile number, email address, home address, flight details, dan fees) kita kepada eta.australia@yahoo.com. Masa aku apply tu, person in charge dia nama Yusza. Sekarang tak pastilah siapa. Aku apply visa sebulan sebelum aku pergi dan visa ni valid selama setahun dari dia approve. Bayaran untuk visa ni hanyalah RM20/seorang.

List of Attractions in Western Australia

Ok, sebelum book accommodation or transportation, kat sini aku nak share sikit tempat-tempat menarik untuk dilawati kat Perth and WA. Sebab beberapa tempat memang sangat jauh dan amik masa berjam-jam dari Perth city, jadi kita tak boleh stay dekat 1 tempat sahaja. Lepas tu aku nak share kat belah west WA je. Sebab aku pun tak dapat nak cover semua.

City of Perth, WA
  • Perth City (PC) ::bandar macam Putrajaya, hahaha, seriously macam Putrajaya. Ada banyak je attractions macam Kangaroo, Park::
  • Fremantle - 40 minit dari PC ::pekan pelabuhan yang lama dan cantik & tempat makan fish & chips::

Belah ke Utara WA
  • Lancelin - 1 jam 30 minit dari PC :: Kat sini ada sand dunes; tempat sand boarding::
  • Cervantes - 2 jam 30 minit dari PC ::tempat Pinnacles, batu-batu yang keluar dari tanah::

Belah ke Selatan WA
  • Rockingham - 50 minit dari PC ::pulau kecil dinamakan penguin island, dapat tengok dolphins, sea lions, stingrays, pelicans & ospreys::
  • Mandurah - 1 jam 15 minit dari PC ::tempat untuk tengok Dolphin::
  • Burnbury
  • Busselton - 2 jam 30 minit dari PC ::ada jetty terpanjang dibuat daripada kayu::
  • Margaret River ::famous dengan lake cave dan vineyards::
  • Augusta - 4 jam dari PC ::ada lighthouse dan dapat tengok pertembungan dua laut::
  • Albany - 5 jam dari PC ::ada rock, beach, windfarm::

Aku dah summarykan beberapa tempat menarik yang ada di WA. So, terpulanglah pada budget dan masa masing-masing.
Transportation

Part ni susah sikit sebab kena tahu list of attractions and places to visit. Ramai orang sewa kereta dan ramai juga yang naik public transport. Sama juga dengan tempat nak stay sebab kebanyakan tempat-tempat menarik kat WA ni jauh-jauh, padanlah dengan peta Australia yang besar tu. 

Kalau jauh dari city ataupun korang berkeluarga atau dalam group ramai, maka korang perlu sewa kereta. Nak sewa kereta ada beberapa  list:
  1. Budget - pickup di airport
  2. Avis - pickup di airport
  3. Hertz - pickup di airport
  4. Aries car rental - pickup di perth city (aku booked yang ni untuk 3 hari)
  5. Bayswater car rental - pickup di airport or perth city

Tapi jangan terlepas untuk naik public transport macam bus dan train within Perth area menggunakan Transperth sebab ada yang free, lebih mudah untuk sampai dan menjimatkan especially untuk couple traveler macam kami. 😀. Kalau tak nak sewa kereta, ada  Transwa; public transport yang disediakan untuk pergi ke bahagian-bahagian lain di WA, yang jauh-jauh tu.

Accomodation

Untuk tempat tinggal, aku book 3 tempat berbeza. 2 malam di Perth City, 1 malam di Augusta dan 1 malam di Cervantes. Aku perasan, kebanyakan hotel di Australia ni jenis hostel. Camna tu hotel jenis hostel. Haha..susah juga nak explain. Ini jenis untuk trip budget macam aku ok. Bukan untuk golongan che ta. Hotel-hotel dorang jenis, bilik macam hotel tapi ada disediakan kitchen area and shared bathroom. Bathroom and toilet kat hujung blok. Maksudnya, kita boleh masak makanan sendiri tanpa perlu bawak perkakasan dari Malaysia.

Baca Blog & Website

Selain persediaan tu semua, aku juga wat preparation dengan study a few blogs and website untuk dapatkan macam-macam info. Ada beberapa web yang sangat helpful aku haritu.
  1. Facebook - join group private 'Tips cuti-cuti Perth'. Kat sini paling banyak membantu.
  2. Tripadvisor - sangat-sangat helpful untuk tanya sebarang pertanyaan sebab kebanyakan yang reply tu orang local Perth, so dorang memang sangat expert.
  3. Masuk lah blog-blog yang pernah pergi Perth, macam aku 😊
Ok, dah siap preparation, barulah senang hati nak pergi. Jomlah kita~~~~!!! To be continued.

No comments:

Post a Comment